Pejzaži koji se sećaju – Filmski program

09.07.2018. | 15:00

Kao deo projekta Remembering Landscape (http://www.mgk-siegen.de/eng/exhibitions-und-collection/exhibitions/remembering-landscape/landscape.html) koji je pokrenuo Muzej savremene umetnosti u Siegenu (Nemačka) CZKD organizuje filmski program koji čine tri novija i vrlo zapažena autorska, umetnička filma koji se bave načinima na koji se događaji upisuju u pejzaž, pitanjem traumatizacije prostora kroz nasilna i zločinačka dela, kao i načinima na koji pejzaž postaje prostor sećanja ili prostor zaborava.

15h: Pejzaži rata, pejzaži mira
r: Aron Sekelj
Srbija, Nemačka, 52′, 2017
Trailer: https://vimeo.com/208915713

16h: Spomenik
r: Igor Grubić
Hrvatska, 50′, 2015
Trailer: https://vimeo.com/151037590

17-18h: Pauza

18h: Dubina dva
r: Ognjen Glavonić
Srbija, Francuska, 80′, 2016
Trailer: https://vimeo.com/178747664
19.30: Ognjen Glavonić i Aron Sekelj u razgovoru sa Branislavom Dimitrijevićem

Pejzaž bi se u najkraćem mogao odrediti kao kulturalizacija fizičkog predela. Iako se ovaj pojam i dalje uglavnom razume kao žanr u istoriji umetnosti – bilo kao pitoreskni ili kao sublimni prizor – pejzaž je uvek i predstava ideološke naturalizacije kulturnih i društvenih okolnosti kroz neposredne fizičke datosti. Ove datosti su rezultat napete koegzistencije prirodnih uslova i društveno-ekonomskih procesa koji ga popunjavaju ili ispražnjavaju, a što sve utiče na kreiranje ambijenta u kom se krećemo i u kom mislimo sopstvene živote.

Na koji način se događaji upisuju u pejzaž a na koji način se takva predstava prostora kulturalizuje i normalizuje kao fizički, imaginarni i simbolički ambijent u kom živi neka zajednica ljudi? Na koji način pejzaži pamte i zaboravljaju? Kakav je odnos pejzaža i nasilja političke moći? Kakav je odnos pro-filmskog fizičkog prostora i filmske reprezentacije narativnih kapaciteta tog prostora izvan danas dominantne spektakularizacije, komodifikacije i neutralizacije kritičkog mišljenja? Zašto se filmovi vraćaju pejzažu i zašto danas i ovde?

Filmski program se organizuje u okviru “terenskog seminara” za studente umetničkih i društvenih studija iz Nemačke, Belgije, Rumunije i Srbije, i otvoren je za javnost.

Razgovor će biti održan na engleskom jeziku.

Podrška ciklusu

    Slični članci

    Loading...