Balkan Season: Concert in Belgrade

22.08.2018. | 20:00

NO BORDERS ORCHESTRA na turneji „Balkan Season 2018“

No Borders Orchestra (NBO), ansambl u kome sviraju vrhunski profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, u avgustu ove godine održaće veliku regionalnu turneju. Kao otelotvorenje svega onoga što ideja moderne Evrope znači: raznovrsnost, integracija i duh prijateljstva, orkestar će održati 4 koncerta i širiti svoju moćnu poruku u sledećim gradovima:

  1. avgust, Budva, Grad Teatar u 21h
  2. avgust, Prizren, Lumbardhi Cinema u 21h
  3. avgust, Sarajevo, radionica i koncert, Dom Armije u 20h
  4. avgust, Beograd, Centar za kulturnu dekontaminaciju u 20h

Ovogodišnjim koncertima No Borders Orchestra započinje projekat Balkan Season, sa kojim će svake godine ići na regionalnu letnju turneju.

Orkestar se trenutno nalazi u Kotoru u Crnoj Gori, gde će i započeti turneju koncertom u Budvi. Dvojica vrhunskih muzičara nastupiće kao solisti – violinista Stanko Madić i violista Saša Mirković. Dirigent je Premil Petrović, umetnički direktor NBO.

Vrhunski kvalitet orkestra je direktan odraz onoga što NBO veruje da Zapadni Balkan, ali i Evropa, mogu postići samo kada su ujedinjeni tolerancijom, poštovanjem različitosti i zajedništvom.

Zato će No Borders Orchestra zajedno sa Sarajevskom organizacijom Mali Mozart koja se bavi muzičkom edukacijom dece, održati radionicu za decu i mlade od 12 do 18 godina u Sarajevu 20. Avgusta, o saradnji i prijateljstvu u muzici i društvu.

Balkan Season 2018:
No Borders Orchestra je drugo ime za:
izvanrednu muziku
jedinstvo u razlicitosti
toleranciju i zajedništvo na Balkanu, Evropi i svetu!

U regiji u samom srcu Evrope koja se već decenijama povezuje isključivo sa krizama, sukobima i podelama, postoji grupa mladih ljudi koji otelotvoruju sasvim drugaciju priču. Njihova strast je zajedništvo, njihova povezanost je prijateljstvo, njihov jezik je muzika. No Borders Orchestra je njihova priča!

Kao što svakodnevno vidimo u vestima, ono što se događa na Balkanu, događa se i u svetu: zbog toga značaj NBO-a nije regionalan, već univerzalan!

Svojim izvanrednim muzičkim nastupima, No Borders Orchestra ruši granice svih vrsta: između zemalja, etničkih grupa i klasa, između klasičnih koncerata za ”odabrane” i postaju dogadjaj za “sve”.

Partneri u ovom projektu su Grad Teatar Budva, Lumbabrdhi fondacija i DAM Festival iz Prizrena, Udruženje  Mali Mozart iz Sarajeva i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

Projekat su podržali Fond za otvoreno društvo, Gete institut, Regional Cooperation Council, Rajfajzen banka u Beogradu, Telemach i Unicredit u Sarajevu, kao projekat Dijalog za buducnost koga  sprovode agencije Ujedinjenih nacija i Austrijska ambasada u Sarajevu, Američka ambasada u Podgorici i Prištini, kao i Moritz Ice i Luis Roederer u Crnoj gori.

U saradnji sa muzičkim izdavačkim kućama Universal Music Serbia i Deutsche Grammophon orkestar je početkom 2015. godine objavio i album „“The Opening“. Ovo izdanje opisuje beskompromisno svež i inovativan pristup i prenosi sirovu energiju ove grupe mladih, slobodoumnih i vanredno talentovanih muzičara, dok pored tradicionalnih komada Sergeja Prokofjeva, Riharda Vagnera i Zoltana Kodalja, izvode i modernu kompoziciju Konji Svetog Marka proslavljene srpske kompozitorke Isidore Žebeljan. Izdanje “The Opening“ je dostupno na digitalnim i striming servisima širom sveta, a album u fizičkom formatu je moguće naručiti preko Metropolis Music Online prodavnice – https://umrs.lnk.to/NBOTheOpening .

U prilogu je više informacija o orkestru, kao i fotografije i spisak članova orkestra iz regiona koji učestvuju u projektu No Borders Orchestra Balkan Season 2018.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...