Borderline Offensive projektni sastanak Upravnog odbora

19.09.2018. | 10:00

Od 19. do 25. septembra 2018. godine u CZKD biće organizovan projektni sastanak Upravnog odbora Granica povrede (Borderline Offensive). Odbor okuplja 12 međunarodnih partnera iz EU i MENA zemalja koje učestvuju u ovom projektu. Tokom ovog sastanka, svi predstavnici će razgovarati o temama koje su od ključnog značaja za dalju uspešnu realizaciju projekta, poput: prezentacije metoda rada međunarodnih umetnika tokom umetničkih rezidencija, povezanih sa međukulturnim dijalogom ili integracijom od strane članova Upravnog odbora, uključujući vršnjačko učenje i participativne i performativne aktivnosti, u okviru prezentacija; evaluacuju umetničkih rezidencija održanih između maja i jula 2018. godine u 5 zemalja; izbor umetničkih dela nastalih i osmišljenih tokom rezidencija od strane Umetničkog odbora i Upravnog odbora na sastanku; Odluka o daljoj proizvodnji i finansiranju odabranih umetničkih radova; konačnu lokaciju međunarodne Turneje umetničkih radova tokom 2020.

Spisak učesnika

Lola Joksimović (CZKD)
Tiago Prata (TILTT)
Sikko Cleveringa (Keunstwerk)
Margarita Dorovska (House of Humor and Satire)
Zuzana Kotikova (CIKE +KAIR)
Gordan Bosanac (CMS)
Lea Horvat (CMS)
Despina Syrri (Symbiosis)
Ljubiša Vrencev (Symbiosis)
Junaid Sarieddeen (Zoukak Theater)
Saliha Yavuz (Anadolu Kultur)
Serra Ozhan (MitOst)
Sally Abu Bakr (Ramalah Municipality)
Abdullah Alkafri (Ettijahat Independent Culture)
Vuk Radulovic (ECOC Novi Sad 2021)
Milica Vukadinovic (ECOC Novi Sad 2021)
Lela Vujanic (ECOC Rijeka 2020)
Simona Neumann (tbc who) (ECOC Timisoara2021)
Karsten Blomvik (Comedy Box/Norway)

Dobro došli u Beograd!

O Granici povrede

Granica povrede je umetnički projekat u trajanju od 4 godine (2017-2020), posvećen kreativnom istraživanju i društvenom razvoju zasnovanim na umetnošću, koji angažuju umetnike da istražuju pitanja migracije i društvene kohezije zajednica u savremenoj Evropi, kroz medijum crnog humora i estetske/poetske ekspresije kroz smeh kao mehanizam za međukulturnu socijalizaciju i stvaranje kolektivnog identiteta.

Humor predstavlja prekid stanja stvari, portret jedne epohe, opis realnosti. Humor iznova stvara zajedništvo.

Manifest projekta pročitajte ovde

O umetničkim rezidencijama

Naoružavanje umetnika koje je pokrenuo Borderline Offensive je dobilo više od 130 aplikacija iz 23 različite zemlje. Grupa stručnjaka iz 12 zemalja iz Evrope i Bliskog Istoka se okupila u Leuvardenu u Holandiji, kako bi izabrala 20 aplikanata koji bi se priključili umetničkoj rezidenciji tokom leta 2018. u Bugarskoj, Holandiji, Srbiji, Slovačkoj i Švedskoj.

Izabranih 20 umetnika iz različitih zemalja je pozvano da nam se priključe u trogodišnjem umetničkom istraživanju i procesu društvenog razvoja. Tokom 2018. godine umetnici su učestvovali 10 dana u umetničim radionicama u 5 zemalja (Švedska, Srbija, Holandija, Bugarska i Slovačka). Kao deo ovog programa, oni su osmislili umetničke radionice sa ciljem podsticanja dijaloga između migranata/izbeglica i lokalnih zajednica, učestvovali u radionicama horizontalnog učenja sa lokalnom umetničkom zajednicom i konačno osmislili umetnički rad u disciplini/žanru po izboru, prožet elementima estetike umora (crni umor parodija, satira, sarkazam, ironija, urnebesna komedija etc).

U na sastanku u septembru 2018. godine priložiće predlog umetničkog rada za potencijalne produkcije i međunarodne turneje. Tokom 2019. godine proizvedeni umetnički radovi će ići na međunarodnu turneju u različite evropske države. Tokom konačne međunarodne konferencije u Geteborgu u Švedskoj 2020. godine predstaviće svoje radove, iskustva i naučene/primenjene procese.

Više o umetničkoj rezidenciji možete pročitati ovde

Granica povrede je sufinansirana od strane EU unutar programa Kreativna Evropa i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

http://borderlineoffensive.eu/

http://borderlineoffensive.eu/residencies

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...