Jednodnevna konferencija: „Nove generacije u susret nasleđenim problemima“

15.09.2018. | 10:00

Jednodnevna konferencija pod nazivom „Nove generacije u susret nasleđenim problemima“, održaće se u subotu, 15. septembra 2018. godine, s početkom u 10h, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21.

Organizatori konferencije, nevladina organizacija „Edukacija za 21. vek“ i beogradska kancelarija forumZFD organizuju ovaj događaj sa ciljem da se preispitaju fenomeni političkih i etničkih identiteta preoblikovanih raspadom bivše Jugoslavije. Nakon kreiranja novih država, entiteta i regiona na prostoru bivše Jugoslavije, koji su mahom etnički i nacionalno homogeni. Svesni činjenice da je na snazi proces izgradnje i jačanja novih nacionalnih identiteta koji su utemeljeni u konstruisanoj pseudotradiciji, ili se već postojeci nacionalni i etnički identiteti poistovećuju sa određenom konfesijom, čime se njihov ekskluzivitet podiže na viši nivo.

O sastanku i rastanku sa identitetom, o kulturnoj baštini kao cilju obrazovanja, sredstvu manipulacije i objektu destrukcije, o ulozi obrazovanja u službi pomirenja, kao i mnogim drugim temama, govoriće eminentni stručnjaci iz zemlje i regiona.

Program:

10.00h – 11.30h
I Panel: Sastanak i rastanak sa identitetom
Govornici: Drago Pilsel (novinar i publicista, Hrvatska), Srđan Šušnica (kulturolog, BIH), Stefan Surlić (Fakultet političkih nauka, Beograd)
Moderira: Srđan Hercigonja

12.00h – 13.30h
II Panel: Kulturna baština kao cilj obrazovanja, sredstvo manipulacije i objekat destrukcije?
Govornici: Milan Popadić (Filozofski fakultet, Beograd, Srbija), Maroje Mrduljaš (Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Hrvatska), Mirko Klarin/Mina Vidaković (SENSE, Hrvatska)
Moderira: Lidija Županić Šuica

15.00h – 16.00h
III Panel: Obrazovanje u službi pomirenja
Govornici: Dubravka Stojanović, Јelena Krstić, Elma Hašinbegović (BIH)
Moderira: Marko Šuica

 

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...