Ka drugačijem gradu: Danilo Ćurčić – Stambene politike protiv stambenih potreba većine

13.09.2018. | 18:00

U okviru serijala “Ka drugačijem gradu” pozivamo vas na razgovor “Stambene politike protiv stambenih potreba većine” Danila Ćurčića, u četvrtak, 13. septembra u 18h u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj 21.

Razgovor će se voditi o praksama kojima svedočimo u poslednjih dvadesetak godina, koje se odnose na potpuno povlačenje države iz sfere stanovanja i prepuštanje tržištu da reguliše ovo pitanje. S druge strane, stambene politike često ne uzimaju u obzir potrebe onih kojima se iz različitih razloga negira svojstvo „građana“ – zbog njihove nacionalne ili etničke pripadnosti, siromaštva ili drugih svojstava. Njihove potrebe se ne čuju pa ni programi koji se nude nisu adekvatni za rešavanje nagomilanih problema u sferi stanovanja.
Prinudna iseljenja neformalnih romskih naselja i brojni problemi sa obezbeđivanjem priuštivog socijalnog stanovanja samo su neke od ilustracija ovog stanja. Razgovor će se fokusirati na pitanja neadekvatnosti pravnog okvira i ograničenog dometa koje nam bavljenje ovim problemima iz samo jedne (pravne) perspektive može doneti. Na neophodnost pronalaženja zajedničkih tačaka sa drugim pokretima i procesima koji se bave sličnim ili istim temama, ukazuju i ogromni problemi sa kojima se suočavaju brojna domaćinstva u Srbiji u finansiranju troškova stanovanja, te nesigurnost stanarskog statusa za hiljade podstanara i svih onih koje jedna neplaćena rata za zakup stana ili stambeni kredit deli od beskućništva. Segregativne prakse koje su uvedene u oblastima od značaja za ostvarivanje prava najsiromašnijih u društvu a posebno u oblasti stanovanja praćene su partikularnim pristupom rešavanja stambenih potreba određenih kategorija stanovništva. Zbog toga se sistemske promene stambene politike ne mogu pronaći bez horizontalnog povezivanja različitih pokreta i otvaranja novih prostora za bavljenje borbom za adekvatno stanovanje.

Danilo Ćurčić završio je osnovne studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i master studije iz ekonomskih, socijalnih i kulturnim prava na Univerzitetu u Eseksu. Radi kao programski koordinator A 11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava. Oblasti interesovanja su mu segregacija u stanovanju, diskriminacija i kriminalizacija siromaštva kao i uticaj ekonomskih politika na ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava.

****** Program „Ka drugačijem gradu“ omogućen je uz finansijsku pomoć regionalne kancelarije fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...