Trubē – šta će se desiti kada digitalna revolucija uđe u sudnice?

29.09.2018. | 19:00

U subotu, 29.09.2018. godine u 19h u prostorijama CZKD održaće se performans u organizaciji Hartefakta kako bismo zajedno istraživali i stvarali novu budćnost u kojoj će istina ponovo vladati u našim sudovima!

Da li ste ikada imali priliku da budete porota? Ne? Naravno da ne.

Govore nam da živimo u društvima post-istine i post-nauke. To možda i jeste tačno ali zar pravda i dalje ne zavisi od istine? Ne? Naravno da ne.

Govore nam da je veštačka inteligencija, čije algoritamske funkcije ipak određuje (ne)pristrasnost ljudi predstavlja neverovatnu opasnost? Da. Naravno da da.

Ali zapitajte se, zar i u proces odlučivanja sudija i porote (koju nemamo) nije umešana crna kutija ljudske (ne)pristrasnosti? Da li se i na koji način i tu mogu izbeći predrasude? (Ne mogu.) Šta se dalje dešava? Šta se u doba digitalne revolucije nalazi spolja, a šta unutra? Šta predstavlja pravo na fer suđenje? Šta pravo na ćutanje?

Naše institucije prolaze kroz digitalnu revoluciju, koja će promeniti sve koncepte do sada. Digitalna pravda? Zanimljivo. A mi, da li mi samo trpimo tu revoluciju ili pokušavamo da je vodimo?

Dobrodošli u 2045. godinu, na sud u kome ćete imati pravo na svoju reč i gde će se vaš glas čuti. Dobrodošli u najdemokratskiju budućnost. TheTruthTech™ radi sa međunarodnim konzorcijumom interdisciplinarnih istraživača koji kombinuju umetnost, humanističke nauke i nauku kako bi stvorili nešto novo: Trube™ predstavlja novu inteligentnu tehnologiju koja će iz korena promeniti pravosudne sisteme u celom svetu. Iako za sada praktično u ilegali, projekat na kome radimo imaće testiranja u Beogradu, Sarajevu, Avinjonu, Dižonu, Parizu, Briselu i Lovan-la-Nevu. Pozivamo Vas da učestvujete u razvoju nove paradigme: terapeutske sudske prakse 21. veka u kojoj čovek i mašina rade zajedno.

Dođite i svedočite radikalnoj promeni naše ideje o sporoj ali (ne)dostižnoj pravdi, usporenom sudstvu i njegovim kafkijanskim procedurama i strukturama moći. Tokom predstavljanja projekta moći ćete da testirate Trube ™ i sami vidite kako će jednog dana naši odnosi prema institucijama i nama samima biti „trubifikovani“. Na Balkanu je poverenje u pravosudni sistem najniže u celoj Evropi. Da bi se zamenilo nemačko krivično pravo bazirano na normama i ispitivanju, u Srbiji se 10 godina reforme pravosuđa svelo na uspostavljanje aglosaksonskog postupka suočavanja optužbe i obrane.

TheTruthTech ™ veruje da ovo nije jedina alternativa i da je moguć drugačiji način koji nas može izvući iz onoga što je nazvano našom trenutnom „epidemijom nepravde“, bez napuštanja osnovnih prava i vraćanja poverenja putem participativne, demokratske prav-de. Mladi u Srbiji danas žive u „tranzicionoj državi“, državi u reformi i nisu opterećeni sig-urnošću prava koja karakterišu mlade zapadne Evrope. Da bismo izmislili novu i praved-nu budućnost, potrebni ste nam vi.

Ukoliko niste u mogućnosti da ispratite događaj sa nama, možete gledati i prenos uživo na jedinstvenoj interaktivnoj platformi www.truthontrial.eu

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...