Poziv za učešće na radionici

22.10.2018. | 10:00

U okviru pratećeg programa međunarodnog foruma »Stvaranje konkretne utopije: Arhitektura Jugoslavije, 1948 – 1980«, u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju, i u saradnji sa Architectuul online platformom iz Berlina, Arhitektonski fakultet organizuje:

MISSING KNOWLEDGE (On Forgotten Monuments)

Radionica za studente Master akademskih studija u toku zimskog semestra 2018/2019. školske godine.
22. oktobar – 15. novembar.

Kako su nastajali spomenici NOB na prostoru bivše Jugoslavije? Da li su to politički ili umetnički projekti? Zašto tako izgledaju? Koje su njihove arhitektonske vrednosti? Kako komuniciraju s pejzažom? Kako komuniciraju sa mnom? Zašto zaboravljeni spomenici? Zašto su danas aktuelni?

Opis radionice:

Pionirski poduhvati u oblasti umetnosti, oblikovanja pejzaža i proizvodnje prostora postignuti su kroz komemoraciju borbi Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Ovi procesi komemoracije angažovali su mnoge jugoslovenske umetnike, arhitekte, inženjere i eksperte različitih oblasti, koji su kroz brojne konkurse razvijali umetničku praksu i umeće oblikovanja prostora, u odnosu na događaj koji tretiraju i pejzaž u kome nastaju. Rezultat takvog delovanja je razvoj osobene umetničke prakse i proizvodnje nekih od najreprezentativnijih dela savremene umetnosti regiona upravo u oblasti komemorativne skulpture i oblikovanja prostora.

Radionica Missing Knowledge (On Forgotten Monuments) sastoji se iz dvonedeljnog online seminara i radioničarskog rada studenata Master akademskih studija AF u Centru za kulturnu dekontaminaciju, tokom trajanja međunarodnog foruma „Stvaranje konkretne utopije, Arhitektura Jugoslavije 1948 – 1980“ (12 – 15. novembar).  Cilj radionice je usložnjavanje načina mišljenja i širenje zajedničke baze znanja o spomenicima NOB-a podizanim u periodu SFR Jugoslavije. Ova vrsta saradnje sa studentima arhitekture iz regiona otvara pitanje značenja i razumevanja istorijskih spomenika danas i nudi mogućnost  stvaranja deljenog znanja o zajedničkom arhitektonskom i umetničkom nasleđu, kombinovanjem različitih istraživačkih tehnika (crtež, maketa/model, tekst, fotografija, film, vr…)

Radionica će se odvijati kroz dve faze:

1) Dvonedeljni online seminar (informal academic course) 22.10 – 10.11.
2) Radioničarski rad na finalnom projektu 10.11 – 15.11.

Krajnji proizvod radionice je stvaranje online baze znanja kroz proces istraživanja „znanja koje nedostaje“ o različitim spomenicima NOB-a iz datog perioda. Prikupljeno znanje biće globalno distribuirano putem open-source Architectuul platforme koja broji preko 500 000 pratilaca širom sveta.

Prijava:

Rok za prijavu: 18. oktobar 2018. godine

Način prijave:
Slanje motivacionog pisma (do 400 reči) i grafičkog priloga koji predstavlja viđenje teme: Zaboravljeni spomenici (1 A4 strana)
Prijave slati na: ForgottenMonumentsYU@gmail.com

*Prezentacija teme i programa radionice održaće se u utorak, 16.10.2018. u 18h u sali 254.

Organizacija i realizacija radionice
Boštjan Bugarič,  arhitekta i istraživač * urednik Architectuul, Berlin
Ljubica Slavković,  arhitekta i istraživač  * programska direktorka CZKd
Hristina Stojanović, arhitekta  * asistent, Arhitektonski fakultetu Univerziteta u Beogradu

_____________________________________________________________________________________

O PROJEKTU:

Međunarodni forum “Stvaranje konkretne utopije: Arhitektura Jugoslavije, 1948-1980.” Centra za kulturnu dekontaminaciju okupiće autore i saradnike aktuelne izložbe Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku “Ka betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980).

U periodu 12 – 15. novembra 2018. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju, kroz niz predavanja, razgovora, projekcija i radionica, radićemo na razmeni znanja na temu arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva u periodu socijalističke Jugoslavije u cilju razumevanja umetničkih i kulturnih dostignuća, odnosa izgrađene sredine i društva, vrednovanja kulturnog nasleđa i jačanja kritičkog mišljenja.

Projekat su podržali regionalna kancelarija fondacije Hajnrih Bel u Beogradu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tagovi:

Podrška ciklusu

    Slični članci

    Loading...