Promocija knjige Hrvoja Klasića „Jugoslavija i svijet 1968.“

31.10.2018. | 19:00

U sredu, 31. oktobra 2018. godine u 19h u Centru za kulturnu dekontaminaciju održaće se promocija knjige Hrvoja Klasića, „Jugoslavija i svijet 1968.“.

O knjizi će govoriti autor knjige, dr Hrvoje Klasić, dr Milivoj Bešlin i Borka Pavićević. Promociju će moderirati Miloš Milovanović.

Iznimno zanimljivo djelo Jugoslavija i svijet 1968. povjesničara Hrvoja Klasića problematizira situaciju u Jugoslaviji tijekom jedne od najburnijih godina druge polovice 20. stoljeća. Na jednoj razini, obrađuju se promjene u zemlji, najvećim dijelom uvjetovane započetom privrednom reformom (1965.). Na drugoj razini promatra se položaj Jugoslavije 1968. u europskom i svjetskom kontekstu, njezin odnos prema Pokretu nesvrstanih, Varšavskom bloku i Zapadu. Iz te analize vidljiv je specifičan položaj Jugoslavije između Istoka i Zapada. Posebna pozornost posvećena je odnosu Jugoslavije prema Praškom proljeću i intervenciji Varšavskog bloka na Čehoslovačku. Kroz cijelo djelo promatra se položaj i uloga Josipa Broza Tita, kako u zemlji tako i na međunarodnoj političkoj sceni.

„Jedan od omiljenih predavača, Klasić je i u tekstu knjige pokazao zašto su učionice u kojima izvodi nastavu uvijek prepune. Jugoslavija i svijet 1968. utemeljena je na građi iz različitih arhiva, iscrpna i živa kada rekonstruira pojedina zbivanja, a opet knjiga koja odaje duh prijelomne, revolucionarne, nemirne 1968. u Francuskoj, SAD-u i, najviše, u Jugoslaviji. Knjiga Jugoslavija i svijet 1968. puno je više od znanstvenog teksta. Ona je zabavna, važna i potrebna.“ – Iz recenzije prof.dr. Tvrtka Jakovine

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...