Razgovor povodom obnovljenog izdanja knjige „Diktatura Kralja Aleksandra“ Svetozara Pribićevića

16.10.2018. | 18:30

U utorak, 16. oktobra 2018. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju u 18:30h održaće se razgovor povodom obnovljenog izdanja knjige „Diktatura Kralja Aleksandra“ Svetozara Pribićevića.

U razgovoru učestvuju:
Srđan Milošević, istoričar
Đokica Jovanović, sociolog
Zlatko Paković, pozorišni reditelj, kolumnista lista „Danas“
Vlatko Sekulović, pravnik
Dragan Stojković, urednik izdanja

Decenijama zanemarena knjiga Svetozara Pribićevića Diktatura Kralja Aleksandra, (prvo izdanje na francuskom jeziku – Pariz, 1933), prvi put izdata na našem jeziku 1952. godine, u redakciji Save N. Kosanovića, u današnjim političkim i društvenim okolnostima predstavlja popunjavanje velike praznine u našoj istoriografiji.

Zanimljiv je podatak da ova knjiga nije bila u obaveznoj literaturi na studijama istorije ni po nastavnim programima iz vremena SFRJ. Tako generacije profesora istorije nisu svojim učenicima prenosile ovo važno istorijsko svedočanstvo o istinskom karakteru vladavine Kralja Aleksandra i šestojanuarske diktature što je pogodovalo postepenoj obnovi ideje Velike Srbije i ostvarenju njenog kontinuiteta u socijalističkoj Jugoslaviji. Time je izvršena dugogodišnja priprema za  ratove devedesetih, aktuelnu reviziju istorije, a danas i otvoreno proglašavanje Kralja Aleksandra za „viteškog“, rodoljuba, koji je zavodio diktaturu da bi „spasavao državu“.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...