Predstavljanje knjige „Jugoslavija, zemlja snova“ Božidara Jezernika

30.11.2018. | 19:00

U petak, 30. novembra 2018. godine u 19h u Centru za kulturni dekontaminaciju održaće se predstavljanje nove knjige Božidara Jezernika „Jugoslavija, zemlja snova“, u izdanju Biblioteke XX vek

Jezernikova Jugoslavija, zemlja snova je magistralna studija, u IX opširnih poglavlja (ukupno 426 strana), o začecima i razvoju jugoslovenske ideje, o ljudima koji su „snevali“ Jugoslaviju, koji su se za nju borili, koji su je stvorili, o okolnostima u kojima je pripremano i ostvareno jugoslovensko ujedinjenje i, tako|e, o uzrocima neuspeha poku{aja da se jugoslovensko zajedni{tvo i jugoslovenska država učvrste i opstanu. Knjiga sadrži obimnu Bibliografiju i indeks imena, kao i 14 ilustracija, dosad retko vi|enih ili koje se ovde prvi put objavljuju.

Učestvuju:
– Božidar Jezernik
– Dubravka Stojanović
– Todor Kuljić
– Teofil Pančić
– Ivan Čolović

Božidar Jezernik (1951) je redvni profesor etnologije Balkana i kulturne antropologije na Univerzitetu u Ljubljani. Njegove knjige prevedene su na nekoliko jezika. Jezernikova studija o izveštajima stranih putnika po Balkanu objavljena je u Biblioteci XX vek u prevodu na srpski jezik pod naslovom Divlja Evropa (prevod S. Glišić, 2007), a u Biblioteci XX vek objavljen je i zbornik radova Imaginarni Turčin (prevod A. Bešić i I. Cvijanović, 2012) koji je Jezernik uredio.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...