Muzički bioskop: Ines Pletikos, projekat „Kako smo ušli u Europu“

28.12.2018. | 19:00

U petak, 28. decembra 2018. godine u 19h u Centru za kulturnu dekontaminaciju, završava se ovogodišnji program CZKD Bioskopa razgovorom sa Ines Pletikos, svestranom filmskom autorkom, čija se istraživanja bave naizgled različitim sudbinama, kulturnim fenomenima i kontinuitetima društvenih procesa u post-jugoslovenskoj situaciji.  Razgovaraćemo o projektu “Kako smo ušli u Europu – slučaj SEXA”, odnosno o generacijama koje su uoči ratnih sukoba u Jugoslaviji otišli u evropske zemlje i o njihovom pogledu na višedecenijski  “život između svetova”.

Film “Kako smo ušli u Europu – slučaj SEXA” nastao je kao pilot projekt zamišljenog dokumentarnog serijala o urbanim umjetnicima naših prostora koji su odlučili mjesto svog formiranja i umjetničkog djelovanja zamijeniti životom u slobodnom, demokratskom i socijalno funkcionalnom prostoru društava zapadne Europe. Dvadeset godina prije pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, neposredno uoči rata na području bivše Jugoslavije, u Amsterdam je stigla prva kolonija kulturnih emigranata iz Zagreba. U filmu su rekonstruirane životne priče članova kultne dark noise grupe SEXA, koji u društvenim turbulencijama u postpolitičkom vremenu izazvanom padom Berlinskog zida i ratom u njihovoj domovini gube okvir u kojem su se formirali i prema kojem su se umjetnički odnosili. Njihova introspekcija o vlastitom (ne)snalaženju u novim uvjetima daje neprocjenjiv uvid o mogućnosti očuvanja vlastitog integriteta u poziciji vječitih autsajdera.

Postoji cijeli niz emigrantskih sudbina umjetnika sa naših prostora zahvalnih za filmsku obradu. U pripremi su priče nekolicine urbanih heroja moje mladosti koji su trenutno u situaciji “između svjetova”. Proces njihovog socijalnog i konceptualnog osvještavanja iznimno je zahvalan kako za sociološke analize tako i umjetničke interpretacije raznovrsnih formata.

Film je nagrađen na nekolicini regionalnih i međunarodnih festivala.

CZKD Bioskop realizuje se u 2018. godini uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Srbije. CZKD Bioskop ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa. Kontakt: aleksandrasekulic@czkd.org

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...