Razgovor i panel diskusija: Reč kao takva

24.12.2018. | 19:00

U ponedeljak, 24. decembra 2018. godine u 19h u Centru za kulturnu dekontaminaciju održaće se razgovor i panel diskusija „Reč kao takva“ u okviru ciklusa „O ćutanju i posledicama“.

19h Razgovor o izložbi koja se nije desila: Boris Burić i Aleksandra Sekulić

19.20h Panel diskusija: Branka Ćurčić, Slađana Petrović Varagić, Ivana Smiljanić, Vida Knežević; moderator: Dejan Vasić

Otkazivanje izložbe „Ritam zločina“ Borisa Burića i Nenada Rackovića u Uličnoj galeriji u Beogradu 2018. godine učinilo je vidljivim potisnute i prećutkivane razlike unutar polja koje nazivamo nezavisnom scenom. Te su razlike pre svega političke, u poimanju politike: razlika real-političkog delovanja i naloga društva, odnosno udruživanja po kratkoročnim interesima nasuprot delovanju prema zajedničkom horizontu. Izvorište ovih problema razumemo kao problem društva koje se nije bavilo iskustvom 1990ih, odnosno razorom društva, podelom ravni javnog i tajnog delovanja uz upotrebu nasilja. Reč izneta u javnosti ima određenu težinu, i sa sobom povlači odgovornost. U tom smislu, želimo da analiziramo korišćenu terminologiju u celom ovom procesu i politički pretekst i posledice.

Saopštenje Inicijative Ne davimo Beograd

#metoo #saopštenje #izbornanoć #seksualnonapastvovanje #aktivizam #nultatolerancija #odgovornost #osuđivanje #kultura #savremenaumetnost #performans #galerija #cenzura

Remont: Reakcija na saopštenje Inicijative ne davimo Beograd

#reakcija #ispad #tendenciozno #seksualnouznemiravanje #javnomesto #teškokrivičnodelo #govormržnje #osuda #nasilnik #sankcionisanje #javnoponižavanje #egzibicionista #egocentričnost #umetničkičin #pozivnalinč #diskreditovanje #slobodaizražavanja #društvenaplatforma #zajedništvo #tolerancija #pozitivnepromene #devedesete #političkodelovanje #horizont #društvenost #institucije #cenzurauimedruštva #potrošačkibojkot #društvenemreže&poljedruštvenosti

Razgovor „Reč kao takva“ prvi je u nizu diskusija u cuklusu „O ćutanju i posledicama“.

Ciklus „O ćutanju i posledicama“

U društvu koje se bazira na sistemskom obeshrabrivanju kritičkog govora o iskustvu 1990ih, rata i nasilja za koje se otvorio prostor, odnosno rasapa javnog i skrivenog delovanja, ćutanje ima posledice. Pozivom na kritički govor otvaramo prostor za  re-aktuelizaciju pojmova istrošenih u razoru društva, a koji su ključni za razumevanje politike, političkog delovanja, umetnosti, estetike, odgovornosti i njihove međusobne povezanosti.  Ove odnose možemo analizirati iz terojskog okvira radikalne estetike Šantal Muf (Chantal Mouffe), tako što bi se elementi diskursa o umetnosti, fiksirani u procesu stabilizacije i normalizacije tokom društvene transformacije ratom i pljačkom, podvrgli destabilizaciji i time bi se otvorilo polje emancipacije umetničkog delovanja. Stoga bi ovaj ciklus imao za cilj da ospori amortizaciju pojmova i disfunkcionalnost jezika kulture u odnosu na uznapredovale procese razaranja društva, i u ovom vraćanju umetnosti u društvo, razmatraćemo osnovne pojmove.

U traganju za omasovljenjem i moći delovanja nezavisne scene (svakako nužnog i dobrodošlog), potisnuto je pitanje u kojem ideološkom okviru ta borba nastaje i koju viziju ima za nezavisnu scenu samu, i za društvo. Takva „metodologija“ potiskivanja i prećutkivanja pod izgovorom „najmanje zlo“, ima već dugu „tradiciju“ još od 90-ih, ako ne pre toga, i u njenom posledicama živimo svaki dan u politici, ekonomiji, socialnim pitanjima, kao i u oblasti kulture. Analiziranjem ključnih reči iz diskusije povodom rascepa scene i povodom drugih političkih problema ćemo otkriti ideološki okvir u kojem ova retorika funkcioniše; društvene mehanizme koje je ona omogućavala ili zabranila, ali i posledicama. Sigurni smo da diskutanti nisu istomisleni, i na takav način će naše diskusije voditi ka konstituisanju ideološke polemike koja je nestala.

Ciklus „O ćutanju i posledicama“ biće realizovan tokom 2019-e godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Urednici programa: Dejan Vasić, Noa Triester i Aleksandra Sekulić.

U najavi su razgovori:

„Politika anti kao antipolitika“

„Mesto zločinca u društvu“

„Mesto zločinca u umetnosti“

Ilustracija: Boris Burić

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...