Štajerski doušnik – razgovor sa dr Rajkom Muršičem

31.01.2019. | 19:00

U četvrtak, 31. januara 2019. godine u 19h u CZKD (sala na spratu) održaće se razgovor „Štajerski doušnik“ sa dr Rajkom Muršičem, u organizaciji CZKD Logografije zvuka.

Tema razgovora biće  alternativna scena Štajerske 1980-ih i njen spiritus movens Mario Marzidovšek – pionir jugoslovenske old school industrial muzike i nezavisnog kasetnog izdavaštva – zatim Rajkovi muzički projekti iz tog vremena (Avantkurent, Nebodigatreba s Tralfamadorja, itd), kao i njegova nova knjiga Glasbeni pojmovnik za mlade (Edicija Aristej, 2018), koja predstavlja mali pedagoški uvod u antropologiju muzike.

Dr Rajko Muršič (Maribor, 1963) je po struci antropolog i radi kao redovni profesor na katedri za etnologiju i kulturnu antropologiju Fakulteta umetnosti pri Univerzitetu u Ljubljani. Autor je mnogobrojnih naučnih radova na temu antropologije muzike, antropologije omladinskih kultura, metodologije antropološkog iztraživanja, teorije kulture, epistemologije, ali takođe je i vredan hroničar  alternativne scene Štajerske 1980-ih godina koje je, odrastajući u Mariboru, i sam bio svedok – a neretko i pokretač. Među Rajkovom hroničarskim poduhvatima treba spomenuti istorijat omladinskog kluba Trate u Mariboru – lokalnog ekivalenta Akademije – pod nazivom Trate vaše in naše mladosti, zgodba o mladinskem in rock klubu, (Subkulturni Azil-Ceršak, 2000) zatim monografiju mariborskog pank rok benda Center za Dehumanizacijo pod nazivom Center za dehumanizacijo: etnološki oris rock skupine. (Frontier & ZKO Pesnica-Maribor, 1995), kao i esej o MML-u, nezavisnoj DIY kasetnoj etiketi pokojnog Marija Marzidovšeka iz Slovenske Bistrice, pod nazivom On the Relationship of Global and Local Music Production: Mario Marzidovšek and his Independent Label Marzidovshekminimalaboratorium izašlom u zborniku Rock’n’roll and Nationalism: A Multionational Perspective (Cambridge Scholars Press-Newcastle, 2005). Rajko Muršič je takođe osnivač ili član nekoliko zanimljivih grupa koje su delovale u Mariboru 1980-ih a koje se muzički kretale uglavnom na potezu od panka ka eksperimentalnom roku i improvizovanoj muzici. To su grupe: Mi (1978-1981), Gromska strela in 300 peklenščkov (1983-1984), Nebodigatreba s Tralfamadorja (1984-1985) i Avantkurent (1985-1995).

Razgovor će se održati na srpskohrvatskom jeziku.

CZKD Logografiju zvuka uređuje Nenad Vujić

Podrška ciklusu

    Slični članci

    Loading...