Live Soundtrack #43 – Mitopoetski film (Sholto Dobie & Jamie Jenkinson, The Cyclist Conspiracy, Old Soviet Dogs)

22.02.2019. | 20:00

U petak, 22. februara 2019. godine održaće se 43. po redu Live Soundtrack u 20h u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kino pleme / Live Soundtrack, audiovizuelna inicijativa i filmska laboratorija specijalizovana za rad na uzanim filmskim formatima (8mm & 16mm) počev od oktobra 2014. godine organizuje događaj u okviru kojeg okuplja domaće i strane muzičare koji uživo stvaraju atmosferičnee zvučne pratnje za dela klasičnog i savremenog analognog eksperimentalnog i kratkog filma i animacije.

Sa 43. izdanjem ulazimo u petu sezonu događaja u okviru programske celine „Mitopoetski film“, a predstavljamo vam i naš novi serijal „Sinkro“. „Sinkro“ događaji su zamišljeni kao prirodni nastavak Live Soundtrack i serija audiovizuelnih performansa stranih muzičara: svaki događaj otvara vizuelni koncert ili performans, a nadamo se da će se kroz iste ohrabriti i stvoriti atmosfera kulturne razmene, istraživanja kolektivnih potencijala, novih čitanja i zvučnih reinterpretacija filmskih dela i istorije vizuelnih medija, gde će strani i domaći umetnici stvarati u simbiozi, razmenjivati znanje i formirati nove veze.

“Mitopoetski film” je zamišljen kao delikatno auralno putovanje u svet mitologije, religije i etnomuzikologije. Domaći projekt The Cyclist Conspiracy će u svojoj muzičkoj potrazi za srcem Konstantinopolja, cikličnog carstva Vizantije ozvučiti ostvarenje „Alegorija“ Kostasa Sfikasa, ciklični narativ koji se vizuelno odvija na dva nivoa : iz vizure kretanje oka i sveta koji se okreće kao točak. Old Soviet Dogs će pomoću elektronskih naprava dočarati ambijentalno-tribalno putovanje u srce Amazona u filmu Monike Batiste “Teške vode”, koji nas uvodi u kreacionistički mit indigene grupe Corripaco koja živi na prostoru današnjeg Brazila, Kolumbije i Perua. Serija “Sinkro 1” će se nadovezati na ovu temu sa performansom londonskog improvizatora Sholto Dobie uz video radove Jamie Jenkinson-a, auralnim prikazom psihogeografije ruralnog britanskog života.

SINKRO #1

A/V performans : Sholto Dobie / Jamie Jenkinson

U okviru prvog izdanja Sinkro predstavljamo vam performans Sholto Dobie, muzičkog improvizatora iz Londona uz pratnju radova video umetnika Jamie Jenkinson-a, koji su fokusirani na upotrebu smartphone-a, pod uticajem apstraktnog filma iz 1920-ih i eksperimentalnog filma i videa od 1960-ih. Ova saradnja se dotiče tema / motiva kao što su zajedničko radno okruženje umetnika, improvizacija, tehnologija, i život životinja na farmi.

Sholto Dobie je umetnik i performer iz Londona. Na svojim nastupima, koje opisuje kao delikatne, evokativne i apsurdne, koristi se arsenalom instrumenata koje je sam napravio, poput orgulja, gajdi i pištaljki, uz čestu upotrebu gitare i terenskih snimaka. Iza sebe ima nastupe na filmskom festivalu Berwick Film and Media Arts Festival, Cafe OTO, Glasgow International, Scottish Sculpture Workshop, C.N.E.A.I, u Parizu i Glazgovu.. Izdavao je muziku za etikete Wagtail, Cosmovisión registros andinos i OtoRoku. Redovno sarađuje sa umetnicima kao što su Ben Pritchard i Lia Mazzari, a svirao je u improv kombinacijama sa  Ashley Paul, Tom White, Mark Harwood, Billy Steiger i Ivor Kallin. Pokretač je serije događaja Muckle Mouth koji se odvijaju od 2014. godine i kustos je u The Horse Hospital u Londonu.

http://muckle-mouth.tumblr.com/sholtodobie
https://www.cafeoto.co.uk/artists/sholto-dobie/
https://www.youtube.com/watch?v=8848dklzzQ8

Jamie Jenkinson je video umetnik koji se koristi popularnim napravama za pravljenje videa, uglavnom smartphone-om, koji je u fokusu njegove prakse i doktorskih studija na LICA u Lankasteru. Trenutno je gostujući predavač na Visual Communication MA, Royal College of Art; Fine Art BA, CASS; and Film BA, Roehampton University.

2. The Cyclist Conspiracy / Muzika za film: Kostas Sfikas – “Alegorija” (Grčka, 1986)

(Anti) world orkestar The Cyclist Conspiracy je muzička ispostava Male braće za Misterije poslednjeg doba. Svojevremeno začet kao neformalni projekat u okviru, sada već nepostojećeg, Društva za razvoj alhemijskih studija „Vasko Popa“, danas je dugosvirajuća trupa sastavljena od desetak muških i ženskih duša. Iako u sebi spaja muzičke uticaje iz najrazličitijih delova sveta, orkestar se trudi da izbegne površni, novodobni eklekticizam i da svu svoju kreativnu energiju usmerava ka sintezi pretpostavljenih elemenata. Bilo da su u pitanju Vizantijsko carstvo ili tajni nomadski putevi pustinje, čađava krčma prepuna mangasa i raskalašnih žena ili stepa sa nebom samo za šamana, psihodelični ili turcke rock, Bliski ili Daleki istok, putovanja na koja biciklisti odlaze nikako ne predstavljaju potragu za svetlošću ovog sveta. Ponekad, ona se ukazuju kao simbolična potraga za Konstantinopoljem, srcem cikličnog carstva Vizantije, ali ona su uvek potraga za srcem jedine prave svetlosti – Agape.

https://invertedspectrumrecords.bandcamp.com/album/el-beso-de-la-muerte
https://thecyclistconspiracy.bandcamp.com/

Alegorija (Grčka, 1986)

“Ova visokostilozovana vizuelna ekstravaganca smeštena je u jednodimenzionalnom, a istovremeno kubističkom „vizantijskom“ pejzažu. Film istražuje načine na koji moć koja opčinjava stvara auru misterije. Priča se vizuelno odvija na dva nivoa: iz vizure kretanje oka i svet koji se okreće kao točak. Klasične i biblijske reference susreću se u ovoj „polihromatskoj“ fantaziji o želji za slobodom i individualnošću.

3. Old Soviet Dogs / Muzika za film: Monica Batista – Teška voda (Portugalija, 15’, 2018)

Muzika Old Soviet Dogs, ansambla za filmsku muziku Live Soundtracka, oduvek je imala tendenciju da sklizne u kosmičke teme, i pri odabiru astronautskih filmova, i pri odabiru set-up-ova, koji su se neretko svodili na ljubav prema staroj elektronici ; monotronima, tereminama, analognim sintovima, sa gomilom improvizatorskih pristupa i velikom fleksibilnošću pri odabiru muzičkih stilova.

Tokom četiri godine postojanja događaja Live Soundtrack polako su usavršili muzičku viziju u kojoj šure sa Korgovima i emulacijama Berlin School sintova, pored soničnih eksperimenata u kojima se stalno nešto sempluje, bilo da su to karipski ritmovi ili eterična psihoakustika sa drugog sveta, uspavanke za tonove citri i kalimbi, ambijentalne simfonije u kojima su procesovani zvuci nalik zvonima, mini orkestri muzičkih kutija…

http://livesoundtrack.net/old-soviet-dogs/

Teška voda (Portugalija, 15’, 2018)

“Film je napravljen na proputovanju kroz amazonsku prašumu, a sastoji se od pet rolni ručno razvijenog 16mm filma. Na početku filma narrator nas uvodi u kreacionistički mit indigene grupe Corripaco koja živi na prostoru današnjeg Brazila, Kolumbije i Perua, u kojem Bog ili vrhovni princip živi u vertikalnom i nemom svetu I posmatra kako se njegove fekalije izlivaju iz dubokih voda rečnog korita sveta. „Teška voda“ prati rečni tok koji se račva nekoliko puta, u mitološkom filmu u formi putopisa, sa završetkom putovanja u horizontalnim mislima i “divljem” objektu koji se izrodio iz kolektivno nesvesnog.“

Live Soundtrack je deo stalnog programa CZKD Bioskop.

CZKD Bioskop teži da osvaja prostore prikazivanja filma koji ne robuju imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa.

Ulaz > preporučena donacija  za troškove muzičara.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...