O ćutanju i posledicama: Politika ANTI nije politika

04.02.2019. | 19:00

U oviru ciklusa O ćutanju i posledicama, u ponedeljak, 4. februara 2019. godine u 19h u CZKD održaće se razgovor „Politika ANTI nije politika“.

Učesnici u razgovoru: Đokica Jovanović, Filip Šaćirović i Zoran Gajić.
Uređuje: Noa Triester

Članica NKSS, Art Brut Srbija, zatražila je zvaničan stav NKSS o zabranjenoj izložbi Borisa Burića u Uličnoj galeriji. Ovaj zahtev za govorom je bio mesto konstitucije NKSS, kako su se u diskusiji na listi najavili nekoliko diskutanta, ali i mesto njenog rascepa koji je doveo do napuštanja NKSS od strane nekoliko ključnih organizacija i osnivača.

Ovaj zahtev za govorom učinio je vidljivim ideološke razlike među članovima nezavisne scene, koje su potisnute i prećutkivane delovanjem real-političkog polja. Zajednica je stvorena sa ciljem opstanka scene kao takve (pre svega finansijskog), birokratskom borbom protiv ili saradnjom sa (ne)prijateljskom državom, makar i plitkim umrežavanjem. Stvaranje odnosa “Mi” protiv… i “Naši” tj. taj krug s kojim delimo zajedničke neprijatelje, ali i materijalne i simboličke resurse i kapital, nije izmišljena sa NKSS, to je uobičajeno shvatanje “slobodnog mišljenja”, “borbe” i “politike” danas.  Međutim, takvi društveni odnosi su samo prilagođavanje neo-liberalnom, tj. neo-konzervativnom režimu koji diktira odnose konkurencije i saveza interesa. Da se prafrizira Samuel Moyn: jeftina solidarnost koja traži saglasnost  najmanjeg zajedničkog imenitelja koja je došla na mesto skuplje solidarnosti, tj. velike investicije u društvene odnose u vreme socijalizma i države blagostanja.

Cilj ove diskusije nije da (pred)postavimo novi ili stari “Mi”, već da posmatramo moguće društvene odnose van konkurencije i eksplotacije, i kako njih da postignemo.  Govornici će biti Đokica Jovanović, Filip Šaćirović i Zoran Gajić. Publika je dobrodošla da se priključi diskusiji.

Ciklus „O ćutanju i posledicama“

U društvu koje se bazira na sistemskom obeshrabrivanju kritičkog govora o iskustvu 1990ih, rata i nasilja za koje se otvorio prostor, odnosno rasapa javnog i skrivenog delovanja, ćutanje ima posledice. Pozivom na kritički govor otvaramo prostor za  re-aktuelizaciju pojmova istrošenih u razoru društva, a koji su ključni za razumevanje politike, političkog delovanja, umetnosti, estetike, odgovornosti i njihove međusobne povezanosti.  Ove odnose možemo analizirati iz terojskog okvira radikalne estetike Šantal Muf (Chantal Mouffe), tako što bi se elementi diskursa o umetnosti, fiksirani u procesu stabilizacije i normalizacije tokom društvene transformacije ratom i pljačkom, podvrgli destabilizaciji i time bi se otvorilo polje emancipacije umetničkog delovanja. Stoga bi ovaj ciklus imao za cilj da ospori amortizaciju pojmova i disfunkcionalnost jezika kulture u odnosu na uznapredovale procese razaranja društva, i u ovom vraćanju umetnosti u društvo, razmatraćemo osnovne pojmove.

U traganju  za  omasovljenjem i moći delovanja nezavisne scene (svakako nužnog i dobrodošlog), potisnuto je pitanje u kojem ideološkom okviru ta borba nastaje i koju viziju ima za nezavisnu scenu samu, i za društvo. Takva „metodologija“ potiskivanja i prećutkivanja pod izgovorom „najmanje zlo“, ima već dugu „tradiciju“ još od 90-ih, ako ne pre toga, i u njenom posledicama živimo svaki dan u politici, ekonomiji, socialnim pitanjima, kao i u oblasti kulture.  Analiziranjem ključnih reči iz diskusije povodom rascepa scene i povodom drugih političkih problema ćemo otkriti ideološki okvir u kojem ova retorika funkcioniše; društvene mehanizme koje je ona omogućavala ili zabranila, ali i posledicama. Sigurni smo da diskutanti nisu istomisleni, i na takav način će naše diskusije voditi ka konstituisanju  ideološke polemike koja je nestala.

Ciklus „O ćutanju i posledicama“ biće realizovan tokom 2019-e godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Urednici programa: Dejan Vasić, Noa Triester i Aleksandra Sekulić.

 

Foto: Boris Burić, Kralj nicega

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...