Promocija foto-monografije: „Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina”

13.02.2019. | 19:00

U sredu, 13. februara 2019. godine, s početkom u 19 h, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u organizaciji beogradskog forumZFD-a, održaće se promocija foto-monografije: „Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina”, autorski rad fotografa Hrvoja Polana, pisca Viktora Ivančića i novinara Nemanje Stjepanovića.

Na promociji će govoriti: Viktor Ivančić, Hrvoje Polan, Nemanja Stjepanović;
Razgovor će moderirati: Nataša Govedarica, direktorka programa za Srbiju.

Uzimajući za polazište domove kulture i objekte kulturne namene koji su tokom ratova devedesetih pretvoreni u logore i mučilišta, ova knjiga sinergijom snažnih kreativnih izraza, te faktografskom komponentom, poziva na promišljanje o odnosu konstrukta nacionalne kulture i nacionalno motivisanog ratnog nasilja. Egzekutivni karakter ideološki oblikovane „nacionalne kulture“ – upućuju autori – efikasna je priprema terena za nastup „nacionalne torture“ i služi proizvodnji konteksta koji uspostavlja i opravdava nečovečnost. Knjiga kroz tri zasebne autorske celine govori o iznimnoj važnosti očuvanja prostora kulture kao prostora slobode.

Izložbu fotografija Hrvoja Polana, koje beleže današnji izgled nekadašnjih domova kulture – mesta stradanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu, osim na promociji foto-monografije, posetioci CZKD-a moći će da pogledaju i tokom narednih dana.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...