Religija, levica i građansko društvo u Srbiji: kako do pravednijeg i inkluzivnijeg društva

29.03.2019. | 19:00

U petak 29. marta od 19h u Centru za kulturnu dekontaminaciju, održaće se tribina „Religija, levica i građansko društvo u Srbiji: kako do pravednijeg i inkluzivnijeg društva“ u organizaciji Balkanskog centra za Bliski Istok.

Govore:

Biljana Đorđević (Fakultet političkih nauka)
Zlatko Paković (pozorišni reditelj i filozof)
Vukašin Milićević (Pravoslavni bogoslovski fakultet)
Seid Halilović (Centar za religijske nauke “Kom”)
Ivan Ejub Kostić (Balkanski centar za Bliski istok)

Moderira: Boban Trifunović (književnik i antropolog)

Poslednja istraživanja govore da je u Srbiji i regionu nacionalna pripadnost u odlučujućoj meri uslovljena konfesionalnom pripadnošću. U okolnostima u kojim kolektivističke ideologije dominiraju političkom scenom, građanska država koja bi promovisala privrženost pojedinca principima socijalne pravde i blagostanja, i inkluzivnog i otvorenog društva postaje neostvariva. Osim toga, od raspada Jugoslavije svedoci smo da su se Crkve i ostale verske zajednice podredile nacionalističkim politikama i ciljevima.

Da bi smo promenili ovu stvarnost jedan od najvažnijih ciljeva jeste da se ostvari građanska sinergija između pripadnika drugačijih svetonazora kako bi se stalo na put retrogradnim snagama koje posredstvom nametnutih nacionalnih i etničkih podela drže društva u neprekidnim krizama zarad interesa krupnog kapitala i očuvanja vlastite moći.

Takođe, posetioce tribine očekuje primerak knjige “Religija, verovanje i građanski identitet” u izdanju Balkanskog centra za Bliski istok. Publikovanje knjige podržala je Misija OEBS-a u Srbiji.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...