Live Soundtrack #45 – Liminalnost glasa

26.04.2019. | 20:00

U petak, 26. aprila 2019. godine od 20h u CZKD održaće se 45. po redu Live Soundrack.

Po prvi put u okviru Kino Pleme / Live Soundtrack-a vodimo “dimenzije dijaloga” na temu vokalnog eksperimenta i improvizacije. Fokusiramo se na odnos glas-mašina (ili drugi instrument) i istražujemo kako elektronika proširuje rang vokalnog opsega ili vokabulara zvukova, kako se glas otiskuje iz svog arhetipsko-pevajućeg svojstva ka prejezičkoj, telesnijoj i instinktivnoj afektaciji i “liminalnoj” obradi zadovoljstava i užasa. Glasovi vokalistkinja Tijane Stanković, Marije Balubdžić i Olje Nikolić dočaraće plejadu koloritnih apstrakcija i psihoakustičkih oscilacija koje će se u solo i duo varijantama (uz pomoć improvizatorskih glasova Manje Ristić i Marka Miilićevića) prolomiti u simfonijama radikalne buke i zvuka, dok ozvučavaju filmove koji su fokusirani na korupciju ljudskih želja I kompulzivnu pohlepu, u spoju nadrealnih elemenata i mračne društvene satire. Predstavljamo vam radove animatora : Run Wrake („Rabbit“), Igor Kovalyev („Hen, His Wife“), Peter Foldes („Hunger“).

Nastavljamo i seriju SInkro sa drugim izdanjem u kome gostuje italijanski audiovizuelni projekat Craxi Driver/ Rosboc Automaton čiji će performans otvoriti događaj :

Craxi Driver je u svojoj početnoj fazi manipulisao trakaškom muzikom i audio signalima sa dna bunara korupcije italijanske politike, sledbenika Satane i brutalnih serijskih ubica o kojima se rado priča u večernjim vestima, izazivajući halucinatan meta-komentar na temu društva spektakla i sveta koji pokazuje svoje najružnije lice / divi se najnižim impulsima. Jedno vreme je svirao u punk I hardcore bendovima, kao i sa psihodeličnom supergrupom “La Piramide di Sangue”, da bi uskoro pokrenuo i svoju muzičku i video produkciju “Siamo Solo Noise Records”. Njegovi zvučni kolaži se trenutno bave politikom zvuka i uticajem medija na javnost, a oruđa koje koristi su stare trake arapske muzike, buka, video fidbek i VHS gličevi, kako bi proizveo audio-vizuelno iskustvo u kojem su depresija, paranoja i „izgubljene budućnosti“ spojene u psihosenzorni vrtlog. Rosboc Automaton je “proceduralno generisana muzika za odstranjene ljude”.

https://siamosolonoiserecords.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/rosboc_automaton
https://alessio507.wixsite.com/siamosolonoise

Ulaz je na donacije za putne troškove muzičara (preporučujemo iznos od 200 dinara).

O muzičarkama

1. Tijana Stanković / Manja Ristić

Tijana Stankovic je violinistkinja i vokalistkinja iz Subotice. Nakon studiranja u Novom Sadu se seli u Budimpeštu gde postaje deo rastuće impro scene.  Članica je Hiperion Ansambla (Hyperion Ensemble INT), Túl a Tiszán Innen Ensemble kao i Identity’s Dream Quartet Silarda Mezeija; aktivna je i u duu sa slovačkim saksofonistom Toth Miroslavom, kao a kapela tercetu Rođenice iz Srbije.  Sarađuje sa mnogim muzičarima i kompozitorima, između ostalog, Mezei Szilárd, Márkos Albert, Iancu Dumitrescu, Ana-Maria Avram, Nikolaus Gerszewski, Sőrés Zsolt (Ahad), Ivan Čkonjević i mnogim drugim. Prošle godine je izdala prvi solistički album “Mentalni modeli” kao i “SZ”, saradnju sa slovačkim saksofonistom .Toth Miroslavom. Njeno polje istraživanja uključuje vokalnu i instrumentalnu muziku Balkana, etnokoreologiju, primenjenu muziku i slobodnu improvizaciju

https://tijanastankovic.bandcamp.com/releases

https://tothemrecords.bandcamp.com/album/sz

Manja Ristić rođena je u Beogradu.  Violinistkinja, izvođač improvizacione muzike, kompozitor
i producent zvučnih umetnosti, kustos, edukator i menadžer u kulturi. Diplomirala je na FMU (2001), a 2004. Završila postdiplomske studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu (RCM). Kao solo i kamerni izvođač klasične muzike nastupala je širom Evrope uključujući saradnje sa svetski poznatim mentorima, dirigentima i izvođačima. Po završetku postiplomskih studija okreće se multimedijalnom performansu i istraživanju na polju instrumentalne elektro-akustike. Sa sastavom ERUPTION, kao i kroz nebrojene kolaboracije sa kompozitorima, vizuelnim i konceptualnim umetnicima, pozorišnim i filmskim rediteljima nastupa u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Danskoj, Italiji, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, I svim ex YU zemljama. Osnivač je Udruženja multimedijalnih umetnika AUROPOLIS, koje je kroz njen petnaestogodišnji producentski, aktivistički i umetnički rad predstavilo veliki broj kulturnih događaja I umetničkih produkcija.

https://manjaristic.bandcamp.com/

2. Umbra

Umbra (Marija Balubdžić) suočava senovite zvuke glasa i poetske oglede sa looper-om. Umbra odmotava melodije natopljene šumovima, akordima i pulsevima. Kroz eksperimentalno istraživanje improvizacije i komponovanja na multikanalnom looper-u Umbra (Marija Balubdžić) suočava glas, dirke i elektroniku. Usredsređena je na zvučne intervencije i poetski eksperiment, u rasponu od nojza do idioma pop muzike. Septembra 2017. Umbra izdaje album Unglued za tejp etiketu Baba Vanga iz Praga. Od 2000. godine Balubdžićeva radi samostalno i u sklopu različitih kolektiva. Studije klasične muzike, javne probe, koncerti i turneje, sobna produkcija i vokalne radionice kad-kad ostaju prepušteni zaboravu, i tek u retkim prilikama zabeleženi na zvaničnim i nezvaničnim izdanjima. Balubdžićeva je aktivna članica drag kolektiva Efemerne Konfesije u kom razvija lik virtuoznog pijaniste Frica Klajna (Fritz Klein). Trenutno je u povoju par kolaboracija sa elektronskim muzičarima u Srbiji i inostranstvu, a ovo je spisak prošlih kolektiva kojima je zahvalna za svoj razvoj: Kino Pleme – Live Soundtrack ansambl / improvizatorski kolektiv improvE / bend Bitlsti kolektiva Matrijaršija / improvizatorski kvartet Beli Talas / kompozitorski duo Halbstar i Umbra / GRUBB kolektiv romskih tinejdžera / hor i orkestar Horkeškart / radio podkast Lepi Ritam Srca / ugledni beogradski bend Činč / Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu / MŠ „Vojislav Vučković“.

https://babavanga.bandcamp.com/album/unglued

3. Olja Nikolić Kia / Mmonk

Olja Nikolić Kia je nezavisna umetnica, performerka i aktivistkinja, članica umetničko-aktivističkih kolektiva ARTEQ i 3a3or. Polje njenog delovanja uključuje inicijative u vezi sa okupacijama javnih prostora, queer i disability teoriju, diskurse tela i telesne tehnike u teoriji i praksi, a posebno ontologiju konstrukcije tela, seksualnost i biopolitike. Aktivno je uključena u podršku migrantima u okviru samoorganizovanih kolektiva koji okupljaju migrante i internacionalne aktiviste. Učestvovala je na mnogim radionicama za vokalnu improvizaciju a u svojim performansima neretko istražuje odnos telo-glas-tekst.

U okviru nastupa na Live Soundtracku pridrružiće joj se organizator događaja, Marko Milićević (Mmonk) koji u okviru ove saradnje tretira semplove i bučnu elektronsku muziku i spaja ih sa vokalnom impovizacijom (u više glasova).

 

Live Soundtrack je deo CZKD Bioskopa. CZKD Bioskop ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa. Urednica: Aleksandra Sekulić.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...