Promocija knjige „Portret političara u mladosti“ Dragana Lakićevića Lakasa

23.04.2019. | 19:00

U utorak, 23. aprila 2019. godine u 19h u CZKD održaće se promocija knjige „Portret političara u mladosti“ Dragana Lakićevića Lakasa, u izdanju Arhipelaga.

Pored autora, na promociji će govoriti:

– Ratko Božović
– Tatjana Mandić Rigonat
– Čedomir Čupić
– Branislav Lečić

Moderira: Milena Božović

Portret političara u mladosti nije ni biografija, ni autobiografija, ni roman o odrastanju i sazrevanju, mada je sve to pomalo, pa i više od toga. Neko postaje istorijska ličnost ako da pečat svom vremenu, a tragični heroj ako to plati smrću. Takva je bila sudbina Zorana Đinđića. Autor se poduhvatio zadatka da opiše put koji su njegov prijatelj i književni junak zajedno prešli, dok nijedan od njih nije znao kuda će ih taj put odvesti. Zato su i mogli, neopterećeni bremenom sudbine da dele mladalačke tajne i snove, da srljaju u neizvesnost i izazivaju sudbinu. Portret političara u mladosti je iskrena knjiga o prijateljstvu i o jednom vremenu od koga su ostale samo uspomene.

Knjiga Portret političara u mladosti govori o Zoranu Đinđiću iz blizine, od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku na samom kraju osamdesetih. U ovoj knjizi Đinđić je viđen očima savremenika i prijatelja, onih s kojima je provodio vreme svog odrastanja i mladosti, prvih sudara s političkim poretkom i prvih nastupa u javnom i intelektualnom životu.

Prikazujući Zorana Đinđića od gimnazijskog doba na Novom Beogradu, preko studija na Filozofskom fakultetu, ranog studentskog aktivizma pobunjenog mladića, odlaska i studija u Nemačkoj, do života između Nemačke i Beograda u osamdesetim godinama, Portret političara u mladosti je upečatljiva knjiga o jednom dobu i o jednoj generaciji razapetoj između ideoloških sila svog vremena i ličnih planova i stremljenja.
Otuda knjiga o jednom životnom i intelektualnom sazrevanju postaje i knjiga koja predočava društvene, ideološke, političke i filozofske preokupacije koje su obeležile vreme jedne mladosti u Beogradu. Ulazeći u studentske organizacije i potom u javni život kao marksisti i praksisovci, mnogi mladi ljudi Đinđićeve generacije su se, u sudaru sa društvenim sistemom i temama svog vremena, u dodiru sa novim idejama i novim slojevima vlastitog iskustva, ideološki i politički, saznajno i filozofski menjali postajući anarhisti i potom evoluirajući do socijaldemokrata i liberala.

Portret političara u mladosti je uzbudljiva knjiga o ličnim i generacijskim promenama i dramama, o izazovima koje je trebalo savladati, o stremljenjima pred kojima se nije uzmicalo, o vremenima u kojima se intelektualno i ljudski formirao Zoran Đinđić.

Na kraju knjige, kao dodatak, nalazi se jedan broj nepoznatih ili manje poznatih fotografija Zorana Đinđića.

Dragan Lakićević (1952) objavio je sedam knjiga iz područja filozofije i društvene teorije (Ogled o ustanovama slobode, Filozofski izvori političkog mesijanstva, O haosu i bezumlju, Arhipelag Balkan, Metoda i politika, Ideologija raspamećenog uma, itd). Autor je mnogobrojnih studija i eseja u stručnim i književim časopisima, kao i prevodilac nekoliko dela Karla Popera. Rukovodio je Institutom za evropske studije iz Beograda, a kao gost predaje na nekoliko univerziteta. U novije vreme se bavi i književnim radom, pa je pod pseudonimom Gordin Lakas objavio sledeće naslove: Gradovi i druge priče, Spidijeva filozofija (prevedena na nemački) i Adresar. Živi i radi u Beogradu.

O knjizi i autoru preuzeto sa sajta Arhipelaga.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...