Projekcija eksperimentalnih filmova „The Motel in the Well“ i „a composition in blue, red & other colors“

19.04.2019. | 19:00

U petak, 19. aprila 2019. godine u 19h u Centru za kulturnu dekontaminaciju biće prikazani eksperimentalni filmovi The Motel in the Well (Neva Lukić, Sara Rajaei, 2016) i a composition in blue, red & other colors (Sara Rajaei, 2017) u sklopu Zagreb Review & Update programa. Nakon prikazivanja filmova održat će se Q&A s Nevom Lukić.

The Motel in the Well
Sara Rajaei & Neva Lukić
2016, 23’04“
The Motel in the Well je kratki, eksperimentalni film o životu migranata i izbjeglica. Rijeka istodobno spaja i razdvaja ljude, ona stvara emocionalne i fizičke granice između država, između ljudi. Voda teče žilama zemlje, prolazi kroz skrivena skloništa, dotiče korijenje drveća, stiže do šume, i na kraju do motela. A ondje sjećanja oca i kćeri nastavljaju svoj život.

a composition in blue, red & other colors
Sara Rajaei,
2017, 15’34“
U filmu koji se polako otkriva, protagonistica je u potrazi za glasom uspomena neprijateljskog svijeta koji do sada nije mogao biti izgovoren … putujući kroz vrijeme između ponavljajućih uzoraka nestanka i tišine, kontroliranih prirodnim i nadnaravnim silama .. Prisjećajući se niza događaja koji su se dogodili u blizini bezimene rijeke …

Neva Lukić je povjesničarka umjetnosti i spisateljica koja djeluje u Hrvatskoj i NIzozemskoj. Objavila je nekoliko knjiga poezije i kratkih priča. Zanima je interdisciplinarni pristup tekstu pa je ostvarila različite umjetničke suradnje.

Sara Rajaei je iransko-nizozemska video umjetnica koja djeluje u NIzozemskoj. U svome radu bavi se pojmom vremena u odnosu na psihologiju sjećanja, narativnim tehnikama, prostorom i odsutnošću. Njezin opus uglavnom se sastoji od kratkih filmova i video instalacija koje spajaju pripovijedanje i likovnost.

Lukić i Rajaei surađuju od 2011. godine na brojnim izložbama, prezentacijama i radionicama, također su zajednički snimile nekoliko kratkih filmova/video instalacija.

CZKD Bioskop ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa. Kontakt: aleksandrasekulic@czkd.org

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...