Predstava „Balkanski kreoli“

31.05.2019. | 20:00

U petak, 31. maja u 20h u CZKD održaće se predstava „Balkanski kreoli“ (autor i reditelj Enver Petrovci) u okviru festivala Mirëdita, dobar dan.

Drama “Balkanski Kreoli”, iako je pisana deset godina pre početka rata na Kosovu, predviđa ono što će se dogoditi u budućnosti između dva, sticajem političkih okolnosti, neprijateljski nastrojena naroda. Predstava “Balkanski Kreoli” se bavi decom rođenom u mešovitim brakovima različitih nacionalnosti.

Za vreme bivše Jugoslavije deca iz ovakvih porodica bila su poželjna za različite radne i visoke državne pozicije, zbog pretpostavke da osobe iz mešovitih porodica nisu vaspitana sa jakim nacionalističkim nabojem.

Ipak, tokom rata oni postaju sumnjivi i nepoželjni, upravo zbog svoje neopredeljenosti i nesvrstavanja ni na jednu stranu. Priča drame razvija se između dve osobe iz mešovitih porodica, a koji brane stavove koji su doprineli rastu tenzija i netrpeljivosti tokom etničkog sukoba.

Iako drama deluje kao gruba i teška priča, zapravo je u pitanju priča o ljubavi i nadi o novim ljudima sa drugačijom energijom koji će nacionalističke naboje staviti na stranu i stvoriti novi, lepši svet.

Autor i reditelj drame je Enver Petrovci, a glume Agron Shala, Elidon Alika, Kristian Koroveshi, Kriks Duma i Vanesa Petrovci.

Ulaz na predstavu je besplatan.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...