Projekcija filma “Hladni novembar”

29.05.2019. | 20:00

U sredu, 29. maja u 20h u CZKD održaće se projekcija filma “Hladni novembar” (reditelj Ismet Sijarina), u okviru festivala Mirëdita, dobar dan.

Radnja filma „Hladni novembar“ dešava se u periodu kada je raspad Jugoslavije u punom zamahu, kada je rat u Hrvatskoj u toku i u trenutku kada jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević svim snagama pokušava da umanji kosovsku autonomiju u okviru Jugoslavije.

Albanska populacija na Kosovu je izložena pritiscima, masovno dobijaju otkaze u državnim i obrazovnim institucijama, a iako se početak rata ne nazire, želja Albanaca za nezavisnom državom sve je veća.

U turbulentnom periodu devedesetih na Kosovu za Albance dolazi vreme za izbor: Ko je pravi „patriota“, a ko „srpski špijun“?

Film „Hladni novembar“ prati Fadila, oca dvoje dece i zaposlenog u arhivi jedne državne institucije, a koji sa jačanjem tenzija i pritisaka od strane režima Slobodana Miloševića biva primoran da bira između dve loše opcije.

Režija: Ismet Sijarina
Glumci: Kushtrim Hoxha, Adriana Matoshi, Fatmir Spahiu, Emir Hadžihafizbegović, Beslim Mucaj, Gordana Boban.

Film „Hladni novembar“ prvi je film koji je Kosovo predstavljao na San Sebastian međunarodnom filmskom festivalu na kome je nominovan za nagradu u kategoriji „New directors“, a do sada je osvojio više nagrada i bio nominovan na regionalnim i međunarodnim filmskim festivalima.

Ulaz na projekciju je besplatan.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...