Prvi dan debatnog programa festivala Krokodil 2019

08.06.2019. | 12:00

U subotu, 8. juna od 12h u CZKD održaće se prvi dan debatnog programa festivala Krokodil 2019, i uključiće panel diskusiju, izložbu fotografija i filmsku projekciju.

Teme debatnog programa prvog dana biće:

Neighbors facing the present (12h)

Panelisti: Lana Bastašić (BiH), Rumena Bužarovska (NMK), Ferenc Cinki (HU), Kozmin Perca (RU), Georgi Gospodinov (BG)
Moderira: Mima Simić (HR)

Fotografije:
Igor Čoko
Film: “Untravel”, Nikole Majdaka i Ane Nedeljković.

Uspon desničarskih politika menja Evropu. U poslednjih nekoliko godina, preporod nacionalizma širom EU postao je toliko moćna da su stranke iz političkog mainstream-a bile prisiljene da se oštro nagnu udesno, često povlačeći se iz svojih temeljnih načela tolerancije, otvorenosti i različitosti. Šta je, ako uopše postoji, društvena ili politička odgovornost umetnika? Ili, drugačije rečeno: trebaju li pisci pisati s razlogom? Mogu li umetnici zajednički nositi zdravu društvenu promenu u svojim lokalnim zajednicama? Najzad, da li je suočavanje sa sadašnjošću uopšte važno u regionu u kome je suočavanje s prošlošću i dalje najveći izazov i/ili prepreka?

O ovim temama ali i snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka razgovaraće  Rumena Bužarovska, Kozmin Perca, Gabor Šajn i Lana Bastašić u subotu 8. juna u 12 sati na prvom debatnom programu festivala KROKODIL pod nazivom „Neighbors – Facing the present“.

Program se u odvija okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – Podrška REKOM-u koji podržava Evropska Unija.  Podrška programu Allianzkultustiftung, CCFD Terre Solidaire.

Grand Tour – Europe in Poems (14h)

Učestvuju: Marija Barnas, Gabor Šajn, Anja Golob, Ana Ristović
Moderira: Jan Vagner, Federiko Italijano

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom „Grand Tour – “ koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće u subotu 8. juna od 14 sati u CZKD-u neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. Antologija obuhvata svih pedeset zemalja Evrope s izuzetkom Vatikana.

Projekat je podržala Nemača akademija za jezik i književnost.

Ulaz je slobodan.

Sve detalje o festivalu Krokodil možete pročitati ovde.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...