Festival Krokodil 2019

08.06.2019. | 12:00

U subotu 8. i nedelju 9. juna od 12h u CZKD održaće se debatni program festivala Krokodil.

Debatni program otvoriće razgovor pod nazivom “Neighbors – Facing the present”. Rumena Bužarovska, Adrian Kozmin Perta, Gabor Šajn i Lana Bastašićrazgovaraće o snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka.

O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće od 14 sati neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope u okviru nastavka prezentacije velike antologije evropske poezije – “Grand Tour“.

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. U nedelju 9. juna u 12 sati u okviru debatnog programa održaće se panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvuju: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić.

Festival Krokodil uključuje:

Večernji program 7. i 8. jun, od 20h, Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd (ulaz uz kupljenu kartu)
Debatni program 8. i 9. jun od 12h, CZKD (ulaz besplatan)
Prateći program 7, 8. i 9.  jun, KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz besplatan)

Sve detalje o festivalu Krokodil možete pročitati ovde.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...