Promocija izveštaja iz senke „Između forme i realnosti“

24.06.2019. | 18:00

U ponedeljak, 24. juna u 18h u CZKD (mala sala) održaće se promocija publikacije „Između forme i realnosti – Izveštaj iz senke o sprovođenju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (perspektive aktivista)“.

Na promociji će govoriti:

Jasmina Drmaku, članica Foruma Roma Srbije
Robert Kasumović, član Foruma Roma Srbije i redakcije portala Mašina
Zoran Kuzmanović, član OKZ Romanipen -Kragujevac

Moderira: Maja Solar, članica kolektiva Gerusija i saradnica Foruma Roma Srbije

Nakon završetka prvog velikog projekta inkluzije Romkinja i Roma u Srbiji – Dekada inkluzije Roma koja se realizovala od 2005. do 2015. godine – ključni dokument koji bi trebalo da reguliše novu dekadu politike romske inkluzije jeste Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2016-2025. Osmišljena u skladu sa evropskim pravnim okvirima, a zapravo i donesena kao deo uslova koje je potrebno ispuniti u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, ova Strategija je formulisala pet područja kroz koja bi se u zadatom periodu trebalo sprovoditi mere društvenog uključivanja, smanjenja siromaštva i diskriminacije romske zajednice: obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravlje i socijalna zaštita. Pogled na ovaj državni dokument, kao i na prateće dokumente poput dvogodišnjeg Akcionog plana koji konkretizuje primenu Strategije, te njihovo suodnošenje sa povezanim aktima i odredbama, već i na ovom formalnom planu pokazuje koliko kontradikcija, poteškoća, kolizija, neusklađenosti i netransparentnosti proizvodi zakonska regulativa u sopstvenom okviru. To je jedna strana. Druga strana je sama realnost. Ona koju Romkinje i Romi svakodnevno žive. I koja je tek veoma udaljena od spiska lepih želja na koji Strategija liči i u kontradikciji je sa zakonskim planovima i izveštajima. I dok se, sudeći prema izveštajima o sprovođenju mera zacrtanih Strategijom, položaj Romkinja i Roma u Srbiji u svakom području magično poboljšava, realnost romskih života daje sasvim obrnutu sliku.

Forum Roma Srbije je stoga, na tragu svog kritičkog pristupa povezivanja politika inkluzije sa širim društveno-ekonomskim okvirom, realizovao Izveštaj iz senke o sprovođenju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji iz perspektive aktivistkinja i aktivista. Ova perspektiva, dakako, ne može biti birokratska, upravo zato što je kritička: iz kritike pravno-institucionalnog okvira Strategije, pratećeg Akcionog plana za godine 2017. i 2018. kao i Izveštajã o sprovođenju Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23 ponuđene su analize nedostataka državne politike. Pored toga što predstavlja kritički glas koji ukazuje na probleme u primeni državnih politika namenjenih romskoj zajednici, Izveštaj iz senke je i poziv svim društvenim grupama koje se bore protiv različitih oblika opresija na zajedničko promišljanje i delovanje.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...