Promocija knjige „Coiled Verbal Spring: Devices of Lenin’s Language“

19.06.2019. | 19:00

U sredu, 19. juna u 19h u CZKD održaće se promocija knjige „Coiled Verbal Spring: Devices of Lenin’s Language“, urednika Sezgina Bojnika (Sezgin Boynik) a u izdanju Rab-Rab Press.

Učesnici: Sezgin Bojnik, Rade Pantić, Aleksandra Sekulić
Moderator: Adam Ranđelović

Ova publikacija spaja prvi engleski prevod ruskih formalističkih i futurističkih tekstova o Lenjinovom revolucionarnom jeziku. Knjiga ukjučuje najviše politički angažovane tekstove ruskih formalista (Viktor Šklovski, Boris Eikenbaum, Juri Tinjanov, Boris Tomaševski, Lev Jakubinski i Boris Kazanski), prvi put objavljene 1924. godine u časopisu LEF, (ur. Majakovski).

Zajedno sa ovom zbirkom, publikacija sadrži i „Sredstva Lenjinovog govora“, futurističkog pesnika Alekseja Kručenjka iz 1925. godine. Nužan za svako ozbiljno istraživanje koje se bavi odnosom između revolucionarne politike i umetničkih formi, ovi tekstovi su ostali na margini, i u studijama o avangardnoj umetnosti i u velikom delu literature o formalističkoj teoriji.

Urednik publikacije je Sezgin Bojnik, koji je napisao opširan uvod ovim prevodima, kontekstualizujući eksperimente ruske avangarde krot teorije o conjuncture ili, preciznije, teorije savremenosti unutar revolucionarnog momenta. U svom pogovoru, Darko Suvin razmatra ostvarivost (i ograničenja) Lenjina i formalista u senci neprekidnog ratovanja.

Sa ovom knjigom, izdavačka kuća Rab-Rab Press ponosno predstavlja prvi engleski prevod najinteresantnijeg projekta političkog formalizma i avangardne teorije u XX veku.

Preveli: Tomas Kembel i Miko Viljanen.
Dizajn knjige: Ot Kagovere

Tagovi:

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...