„Yugoeslavia“ folder i slične priče – razgovor sa umetnikom Franciskom Tomšičem

28.06.2019. | 18:00

U petak, 28. juna u 18h u CZKD održaće se razgovor i umetnička prezentacija umetnika iz Urugvaja, Franciska Tomšiča (Francisco Tomsich).

Generalna arhiva Nacionalnog univerziteta u Montevideu u Urugvaju sadrži i ličnu arhivu Klementa Padina (Clemente Padín, rođ. 1939), umetnika, autora, pesnika, osnivača eksperimentalnih časopisa poezije i publikacija krajem 60ih i jednog od glavnih predstavnika mail art pokreta u Južnoj Americi. Postoji jedan plastični folder nazvan „Yugoeslavia“. Prepun je crteža, pozivnica, razglednica i memorabilija jugoslovenskih umetnika (uglavnom iz Srbije) koje su mu oni godinama slali. Neki su potpisani, neki neidentifikovani, neki su misterije ali svaki od njih je priča.

Umetnik iz Urugvaja, Francisko Tomšič, pokrenuo je 2018. godine umetničko-istraživački projekat sa ciljem da istraži ove priče na vrlo ličan način, izbegavajući društvene mreže i fokusirajući se na šetnju, konverzaciju i same poštanske adrese iz arhive. Ovo istraživanje, koje podržava Ministarstvo kulture Urugvaja kroz svoj Fondo Concursable program, je samo jedna scena većeg, dugačkog projekta čiji je cilj da se bavi konkretnim vezama i uzajamnim promenama između umetnika iz Jugoslavije i juga Južne Amerike (Urugvaj, Argentina i Čile) koji ide paralelno, pohranjuje i informiše praksu umetnika. Primarni rezultat će se predstaviti u vidu umetničkih dela (video, slika, crtež), publikacije, izložbi i sličnih aktivnosti koje treba sprovesti u Montevideu krajem godine.

U ovom razgovoru sa Franciskom Tomšičem bavićemo se smešnim i tužnim, paradoksalnim i strastvenim slikama, snimcima i narativima koji proizlaze i evoluiraju iz ovog istraživanja, pokušavajući da otkrijemo, dovedemo u pitanje i prodiskutujemo o tome šta crvene niti i crne rupe arhive te vrste znače, i zašto su priče i slike koje ona nudi od tolikog istorijskog i političkog značaja za nas sada.

Francisko Tomšič je umetnik i autor rođen u Urugvaju 1981. godine. On stvara izložbe, publikacije i radove za scenu, modele istraživanja i pedagoška pomagala od 2003. godine, radeći sa različitim medijima i jezicima. Takođe je osnovao i integrisao mnoga ne-disciplinarna udruženja umetnika u Južnoj Americi i u Evropi. Njegovi radovi su izlagani i objavljivani međunarodno i višestruko nagrađivani.

Ovaj projekat je podržao Fondo Concursable para la Cultura program Ministarstva obrazovanja i kulture Urugvaja.

Videti više ovde.

Tagovi:

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...