Za našu drugaricu i sa-Borku Pavićević

10.07.2019. | 20:00

U sredu, 10. jula u 20h u prostorijama HND – Hrvatskog Novinarskog Društva u Zagrebu (Perkovčeva 2), održaće se skup u čast Borke Pavićević, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća.

Borka Pavićević, dramaturginja, antiratna aktivistkinja i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju, preminula je u nedjelju 30. juna u Beogradu.

Pisala je kolumne u časopisu Susret, zatim nedeljniku Vreme, od njegovog osnivanja, i dnevnom listu Danas. Objavila je tri zbirke eseja: „Na eks – Postdejtonska moda“ (Novi Pazar, 1998), „Moda“ (Beograd, 1994) i „Glava u torbi“ (Beograd, 2017) – kao i tekstove u mnogobrojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i nedeljnim novinama.

Od 1991. godine učestvovala je u mnogobrojnim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima, u saradnji sa jugoslovenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu.

Dobitnica je nagrade Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004; nagrade „Ruts“ Evropske kulturne fondacije za 2009. godinu, nagrade „Osvajanje slobode“ koju dodeljuje fond „Maja Maršićević Tasić“ 2005. godine, i nosilac je Ordena legije časti Republike Francuske 2002. godine.

Pozivamo sve njezine prijatelje i suradnike da nam se pridruže u sjećanju i odavanju počasti jednoj od najvažnijih heroina našeg doba.

Slični članci

Loading...