BITEF Polifonija u CZKD

22.09.2019. | 12:00

U okviru 53. Bitefa, od 19. do 25. septembra održaće se prateći program – 20. Bitef Polifonija. Jedan deo programa Bitef Polifonije biće u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Dvadeseta Bitef Polifonija obeležiće svoj jubilej raznovrsnim događanjima i iznenađenjima koja će se dešavati u interakciji izvođača i publike kao nove polifone zajednice. Predstave, performansi, radionice, razgovori, okrugli stolovi, odlasci na lice mesta i pokretanje novih inicijativa… otvaraju učesnicima i prisutnoj publici, pre svega mladoj, prostore za izbor i aktivno uključivanje u dešavanja uz razgovore i međusobnu razmenu o viđenom, doživljenom i pokrenutim temama.

Kao prateći program koji traga za polifonim konceptima svog oblikovanja, organizovanja i prezentovanja, Bitef Polifoniju odlikuje prilično kompleksna kompozicijska forma. Ove godine ona je komponovana kao jedna mala metaforička fuga na staru temu uloge umetnika u radu s mladima i nove teme i protivteme u duhu neočekivanog, ali vrlo pozitivnog i podsticajnog slogana Bitefa – Počnimo ljubav iZ početka… Obeležavajući prvi susret sa Bitefom pre dvadeset godina, Bitef Polifonija je, kao i prethodnih godina u igri sa glavnim sloganom, kreirala svoj naslov – Od prvog zagrljaja… Naslov prati glavni slogan, njegov je nastavak iz čuvene pesme, ali sa Polifonijom dobija mnogozvučnost šire simbolike i značenja. Prvi zagrljaj kao prvi susret i zajedništvo sa Bitefom i organizatorima projekta „Umetnost za društvene promene – Igrom protiv nasilja“ iz koga je proistekla, kao prve prezentacije i uključivanje publike, kao prvi spojevi i naznake polifonog koncepta, novih inicijativa i partnerskih projekata koji su održali Polifoniju da postane Bitef Polifonija i da traje do danas.

U ovogodišnjem, dvadesetom izdanju Bitef Polifonije, koja se odvija sedam dana od 19. do 25. septembra, zajedno će se naći umetnici, prvi voditelji projekata, i nekadašnji mladi učesnici prvih predstava, a danas nosioci novih projekata koje prezentujemo. Sa njima, u sećanjima i stvaralačkom pogledu na aktuelna dešavanja, tu će biti i učesnici Polifonija koje su sledile sve do danas, partneri iz regiona i nove najmlađe generacije, uključujući i publiku koja, pozvana da otkrije pravo na svoj glas, može aktivno da učestvuje u ponuđenom, da stvara svoje vlastite priče i da se uključi u pokretanje novih pozorišnih inicijativa i novih akcija umetnosti za društvene promene danas.

Program Bitef Polifonije nema selektora. Po principu višeglasja, podstaknuti obeležavanjem svog jubileja, kao i konceptom i programskim linijama glavnog programa, o dvadesetoj Bitef Polifoniji brine urednički i organizacioni tim koji čine predstavnici onih koji su nosioci i podrška ovogodišnjem programu.

Autorka koncepta Bitef Polifonije: Ljubica Beljanski-Ristić, i
koordinator programa 20. Bitef Polifonije: Nemanja Dragaš

Prva „Polifonija“ održana je u znaku projekta Evropske fondacije za kulturu iz Amsterdama i Mreže Fondacija za otvoreno društvo Jugoistočne Evrope kao prateći program 34. Bitefa 2000. godine koji je te godine išao pod sloganom „Pozorište i zlo“. Program „Polifonije“ bio je, u stvari, završnica projekta „Umetnost za društvene promene – Igrom protiv nasilja“ u vidu prezentacija, seminara i evaluacije postignutog. Projekat je imao za cilj da se ponovo otvore prostori saradnje i razmene u regiji, da se podrže izvođačke umetnosti kao metod rada i uloga umetnika u radu s mladima u vremenima krize, sukoba i ratnog stanja. Bitef Polifonija je u periodu koji sledi, u organizaciji Centra za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM, postala redovan prateći program Bitefa gradeći i ostvarujući svoj specifičan polifoni koncept pozorišta participacije i umetnosti za društvene promene.

 

Program u CZKD

22. septembar u 12:00h
MASKE
Predstava teatra u obrazovanju

Režija: Ema Laković
Trajanje: 45′ + razgovor


22. septembar u 14:00h

IGRA ZA ŽIVOT – POLIFONIJA U TRAJANJU
Nove inicijative/Dijaloška platforma

Trajanje: 60′
Moderatori: Mirjana Žarković, FIST/FDU i Slobodan Beštić, CEDEUM/Bitef Polifonija.


22. septembar u 16:00h
U MOJOJ GLAVI
Predstava za tinejdžere

Režija: Tina Hofman
Trajanje: 50 minuta + razgovor posle predstave


23. septembar u 12:00h

MIKROKOZMA
Svetlosno/cirkusko/plesno/poetski performans

Režija: Nikola Zavišić
Trajanje: 1h i 30′

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...