U četvrtak, 19. septembra u 20h, u okviru turneje Borderline Offensive / Granica povrede, u CZKD održaće se prezentacija rezultata radionice „Dugi teški put“, koja će se odvijati u Centru za kulturnu dekontaminaciju 15. i 16. septembra, a koju vode Darinka Pop-Mitić, Nalan Yırtmaç i feat. Svebor Midžić.

O radu:

Dugi teški put / The Long Heavy Road [2019], Darinka Pop-Mitić i Nalan Yırtmaç: duhovite priče sa puta migranata, sa migrantima i za migrante, koje treba podeliti sa Evropom. Priče su ispričane kroz kolektivno osmišljen low-fi ulični fanzin i grafite.

Saznajte više. 

Stejtment umetnika:

Ima jedna stara jevrejska šala o čoveku, naravno Jevrejinu, koji je putovao kroz prostranstva Istočne Evrope vozom u doba careva.

Naime naš junak se tako truckao gledajući svoja posla kada se iznenada otvore vrata njegovog kupea i na njima se pojavi ogromni, bradati, grubijan izbezumljenog pogleda.

– IMA LI OVDE JEVREJA – zarika on poput nosoroga

Naš junak malo uvuče glavu među ramena i spusti pogled, nervozno gužvajući prste.

– IMA LI OVDE NEKOG JEVREJINA – još glasnije!

Naš junak se još više uvuče u svoj oklop poput kornjače dok mu pred očima igraju slike i prilike kozaka pogromaša i razjarene rulje.

– IMA LI OVDE JEVREJA – sada se već ceo kupe zatreso od ovog povika.

Iznenada naš junak se trgne i shvati da mu je svega dosta i ustane i pogleda gorostasa u oko kao David s praćkom i kaže:

– Ja sam Jevrejin i šta sada?

Na to se lice onog grubijana ozari, lupi ga po leđima drugarski i kaže:

– Hajde s mnom. Fali nam još jedan za molitvu!

Šta sve ovo znači? Nekada kada putujemo u strahu i kada nam se čini da je svako lice užasno zato što nam je strano, stvari mogu da se preokrenu u sekundi i da nam život učine makar na trenutak boljim u prijateljstvu.

Zato mi i skupljamo priče, događaje, razglednice, uputstva za izbegličku jogu, recepte za preživljavanje, fraze i javke, slike i mape, anegdote i izmišljotine sa ovog dugog i teškg puta koji ne prestaje na svom cilju kako bi strašnog grubijana pretvorili u prijatelja.

O umetnicama

Darinka Pop-Mitić je rođena, živi i radi u Beogradu. Studirala je na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu pre nego što je upisala Fakultet primenjene umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nagrade Oktobarskog salona 2008. i 2009. Bavi se istorijom umetnosti. Članica je ad hoc umetničkog kolektiva „Vic i njegov odnos sa…“ zajedno sa Sveborom Midžićem, u okviru kog su se bavili: freelance umetnošću, prevođenjem, šetanjem pasa (u Njujorku, ni manje ni više), košer keteringom (i to pravim, bruklinških hasida), novinarstvom (trač stranica u propalom tabloidu), umetničkom asistencijom, kustoskim poslom (male, nepotpisane izložbe), uredničkim poslom, pisanjem scenarija, prodavanjem na ulici…

Darinka Pop-Mitić je trenutno glavna i odgovorna urednica/umetnica fanzina „Dugi teški put.“

Darinka Pop-Mitić i Nalan Yırtmaç su učestvovale u umetničkoj rezidenciji Borderline Offensive u Beogradu 2018. godine, u okviru prvog koraka stvaranja „Dugog teškog puta“.

Nalan Yırtmaç je rođena u Istanbulu 1969. godine. Diplomirala je na Odeljenju za slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti, Univerziteta Mimar Sinan 1994. godine. Bila je aktivni član grupe mladih umetnika koji su se bavili post-pank scenom u Istanbulu prve polovine 90ih. Nalan je imala nekoliko samostalnih izložbi i učestvovala je u brojnim grupnim izložbama i bijenalima u Turskoj, Austriji, Francuskoj, Nemačkoj i Danskoj. Ona je umetnica i nastavnica, radi sa mladim zajednicama, vodi umetničke radionice sa mladima i upravlja humorističkim klubom koji objavljuje humoristički fanzin.

Nalan Yırtmaç je jedna od stvaralaca „Dugog teškog puta“, i deo je uredničkog tima za izdanja u Beogradu i Istanbulu, ali nije više aktivno uključena u stvaranje umetničkih dela.

Naslovna fotografija: Röda Sten Konsthall detalj sa Murala Darinke Pop-Mitić (Dugi teški put)

Saznajte više o projektu Borderline Offensive / Granica povrede

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...