Muzej realne istorije

18.09.2019. | 19:00

U sredu 18. i četvrtak 19. septembra od 19 do 20h u CZKD, u okviru turneje Borderline Offensive / Granica povrede biće predstavljen Muzej realne istorije [2019], čiji su autori Ivana Šáteková, Zoukak kolektiv i Abduljabbar Alsuhili.

O radu:

Muzej realne istorije / Museum of Real History [2019], Ivana Šáteková, Zoukak pozorišna grupa i Abduljabbar Alsuhili: izložba i predavanje-performans koji predstavljaju smešnje teorije zavere rasista i populista kao da zapravo imaju smisla. „Uvreda za kolektivnu inteligenciju društva“, kažu umetnici.

Saznajte više.

Stejtment umetnika:

Naša želja da stvorimo “Muzej realne istorije” dolazi iz potrebe da preispitamo rastući fenomen teorija zavere. Fenomen koji meša fikciju i surovu realnost kako bi stvorio alternativnu realnost u kojoj je jedini cilj negovanje paranoje mase, predstavljajući problem sveta kao nerešiv i uključen u beskrajan krug mističnih/političkih halucinacija, koje zabranjuju da se dela ili razmišlja kako bi se išlo napred u kompleksni i zarđali proces globalnih društvenih promena.

Mi stremimo u ovom projektu da podvučemo apsurdnost ovih teorija i da, kroz humor, otkrijemo koliko one vređaju kolektivnu i individualnu inteligenciju na dnevnoj bazi – predlaganjem lažnog/stvarnog muzeja sa radovima (crtežima, vezovima, videima, lažnim mapama, modelima zemlje, manipulisanim fotografijama), koje će ličiti na naučne dokaze kako bi se stvorila neosporna paralelna realnost.

Ideja ovih radova je da se stvori konfuzija dokaza koji povezuju teorije zavere, poput piramida koje su izgradili vanzemaljci sa globalnom izbegličkom krizom ili globalno zagrevanje sa nestankom aviona Malaysian airlines.

O umetnicima:

Ivana Šateková je slikarka i media umetnica koja živi i radi u Bratislavi, Slovačkoj. Ona se u svom radu bavi istraživanjem forme aktuelnog folklora i istražuje sećanje povezivanjem elemenata stripa i narodne umetnosti uz pomoć humora i traganjem za apsurom kao sredstvom kritike i isticanja bizarnosti savremenog društva. Ivana je izlagala svoje radove u samostalnim i grupnim izložbama u Slovačkoj, Češkoj, Nemačkj i Austriji.

Ivana Šateková je, sa još dva umetnika, učestvovala u Borderline Offensive umetničkoj rezidenciji u Geteborgu i Tjornu u Švedskoj 2018. godine, u saradnji sa Nordijskim muzejem vodenih boja (Nordic Watercolour Museum) – odakle je potekla ideja za Muzej realne istorije.

Abduljabbar Alsuhili je glumac i kulturni aktivista iz Sanaʽa, Jemen, koji se bavi svojim zanatom u borbi za društvenim i političkim promenama i razvojem umetničke scene u Jemenu. Kao član Rawabiit kulturne i medijske fondacije, radio je na produkciji pozorišnih predstava, stand-up komedije, radijskih i tv emisija. Abduljabbar je bio prvi ICORN umetnik u izbeglištvu u Helsingborgu u Švedskoj od 2016. do 2018. godine, i u tom periodu je učestvovao u nekoliko umetničkih produkcija i projekata.

Pozorišna grupa Zoukak iz Bejruta, Liban, je međunarodno nagrađivana platforma za pozorišno stvaralaštvo i eksperimentisanje, ne-hijerarhijska struktura posvećena pozorišnoj praksi kao društvenom i političkom angažovanju, sa verom u pozorište kao prostor za zajedničko promišljanje i zajedinštvo kao pozicje protiv marginalizujućih sistema. Omar Abi Azar je pozorišni direktor i jedan od osnivača Pozorišne grupe Zoukak. Bio je dramaturg i direktor nekoliko njihovih performansa, koji su se izvodili u raznim gradovima na Bliskom Istoku, u Evropi, u SAD-u, Južnoj Americi, Južnoj Aziji i u Africi.

Saznajte više o projektu Borderline Offensive / Granica povrede

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...