Eksperimentalna muzika u Indoneziji – prezentacija Sedrika Fermonta

04.10.2019. | 20:00

U petak, 4. oktobra u 20h u CZKD održaće se – prezentacija Sedrika Fermonta o eksperimentalnoj muzici u Indoneziji, u okviru CZKD Logografije zvuka, u kojoj će predstaviti istorijat eksperimentalne muzike u Indoneziji od 1960-ih do danas.

Tradicija indonežanske dvorske muzike je dobro poznata u zapadnom svetu još od vremena Kloda Debisija i Svetske izložbe u Parizu 1889. godine, no tek u drugoj polovini dvadesetog veka su se Indoneziji pojavili prvi moderni kompozitori, koji su nedugo potom, tokom 1990-ih i 2000-ih, bili praćeni bumom u sferi popularne muzike sa pojavom autonomno organizovanih pank, noise, chiptune i eksperimentalnih do-it-yourself (uradi sam) scena. Danas je indonežanska muzička scena jedna od najaktivnijih u Jugoistočnoj Aziji; u njoj se održavaju nekoliko festivala noise i eksperimentalne muzike, hacklab-ova, kao i konferencija na kojima se diskutuje o širokom spektru ne-muzičkih tema poput različitih društveno-političkih problema i rodnih pitanja. Osećaju zajednčkog fronta delovanja ovih scena kao i njihovom aktivistčkom, društveno angažovanom karakteru u mnogome doprinosi pank etos kao njihov zajednički menitlj.

Od pionira moderne klasične muzike, elektronske i elektroakustičke muzike 1960-ih i 1970-ih poput Slameta Abdula Sjukura, Adhi Susantoa, Otoa Sidarte i Sujoto Jose Harjoa do mnogobrojnih scena današnjice, šta je to što je jedinstveno u vezi indonežanske muzike i koje mesto njen muzički arhipelag zauzima u širem globalnom kontekstu savremene elektronske i eksperimentalne muzike?

Prezentacija će se odvijati na engleskom jeziku.

Sеdrik Fеrmоnt је bеlgiјski еkspеrimеntаlni prоducеnt, muzičаr, umеtnik i istrаživаč kојi živi i rаdi u Bеrlinu. Studirао je еlеktrоаkustičku kоmpоziciјu nа Conservatoire Royal de Mons, 1989. оsnоvао еlеctrо-industrial Črno Klank prојеkаt, pа nеdugо pоtоm i kаsеtni lејbl Sépulkrales Katakombes 1991. nа kојој pоkušаvа dа mаpirа nајintеrsаntniје аktеrе sа еvrоpskе аli i svеtskе kаsеtnе scеnе. Тоkоm 1990-ih biо је аktivаn nа еvrоpskој power noise scеni оkuplјеnој оkо Ant-Zen i Hymen records lејblоvа а pоčеtkоm 2000-ih zаlаzi u breakcore vode. On 2002. оsnivа lejbl Syrphe i pоlоvinоm 2000-ih zаpоčinjе оbimnо istrаživаnjе istоriје аziјskоg i аfričkоg еkspеrimеntаlizmа koje kulminira knjigom Not Your World Music: Noise In South East Asia, objavljene 2016. u koautorstvu sa Dimitrijem dela Felom.

Muzički program CZKD uređuje Nenad Vujić

Podrška ciklusu

    Slični članci

    Loading...