Forum teatar: „Priče iz duše“

10.10.2019. | 19:00

U četvrtak, 10. oktobra u 19h u CZKD,  biće izvedene „Priče iz duše“ – Forum teatar, interaktivna pozorišna predstava nastala na osnovu iskustava korisnika psihijatrijskih usluga, povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja. Predstava se organizuje u okviru kampanje Može da se desi svakome koju sprovode Caritas Srbija i udruženja korisnika psihijatrijskih usluga, članice Mreže za mentalno zdravlje NaUm.

Kreativni proces performansa vodi psihološkinja i umetnica Vera Erac, a učesnici/glumci su korisnici psihijatrijskih usluga, članovi uduženja “DUŠA”.

Kampanja ima za cilj da podigne svest o značaju zaštite mentalnog zdravlja i borbe protiv stigmatizacije osoba sa mentalnim smetnjama.

Oko 450 miliona ljudi u svetu živi sa nekom mentalnom smetnjom. Čak dve trećine njih nikada ne zatraži pomoć iz stida ili straha od surove reakcije okoline. Osobe sa mentalnim smetnjama često su stigmatizovane, diskriminisane, zanemarene i odbačene iz društva, pa čak i iz kruga najbližih. O njima se govori podrugljivo i sa puno predrasuda. Okruženje je sklono i da negira postojanje njihove bolesti, pa ove ljude često karakteriše i kao „lenje i bezobrazne osobe koje samo skreću pažnju na sebe”.

Ovom kampanjom želimo da ukažemo na to da su mentalne smetnje prave bolesti, poput svih drugih, kardiovaskularnih ili pulmoloških, i da uz odgovarajući tretman mogu efikasno da se leče, naročito ako se s lečenjem započne na vreme. Takođe, želimo da istaknemo da, za razliku od ljudi,  mentalni poremećaj ne diskriminiše i ne bira ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni nivo inteligencije ili obrazovanja… Niko nije imun! Može da se desi svakome!

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...