Otvaranje festivala Novo doba

09.10.2019. | 18:00

U sredu, 9. oktobra u 18h u CZKD biće otvoren 10. festival nesvrstanog stripa NOVO DOBA – „JAJE“, koji će trajati od 9 do 13. oktobar 2019. na više lokacija u Beogradu (CZKD, Umetnička galerija Stara Kapetanija, MKC Kombinat, Ulična galerija, klub Imago, Remont, Kvaka 22 i Matrijašija).

Sreda, 9. oktobar u CZKD
Otvaranje

18h Projekcija: Seljak – Generacija bez budućnosti
Wostok i Zlata VK, 2019.

https://dmwostok.wixsite.com/wostok

19h Izložba: Oktobarfest – sabrana dela

„(…) Parafraza je najšira definicija još jednog upečatljivog projekta koji je inicirao tim Bodroža / Seljak / Gucunski: radi se o serijalu Oktobar fest, opisanom i kao “internet serija – melodrama o odrastanju i inicijaciji”. Vrlo brzo, Oktobar fest postao je jedan od najposećenijih/najgledanijih radova Kosmoplovaca na njihovom sajtu.
(…) Rad je dobio ime po jednom od “generacijskih” filmova osamdesetih. Na osnovu opšte mitologizacije “zlatnog doba” osamdesetih – filmske, književne, muzičke i usmene; a izuzetno prisutne i u svakodnevnom diskursu – autori serijala, rođeni između 80. i 85. godine, bez ikakvih problema mogli su da reaktuelizuju ovu mitsku baštinu i skoro instinktivno rekonstruišu atmosferu i žargon. Nevešto prozirnim citatima i parafrazama pokazali su komični nesklad pročitanog patosa iz korpusa ove mitologije i sopstvenog iskustva, čime su ukazali i na problematičnu poziciju onih koji su im tu sliku prenosili. (…)“ – Aleksandra Sekulić (2006)  „Uvod u Kosmoplovce“, časopis Reč, ed. Dejan Ilić, Beograd: Fabrika knjiga, str. 221

Videti više.

Foto: Jahvo Joža

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...