Predavanje Džona Sundolma o švedskom eksperimentalnom filmu

08.10.2019. | 18:00

U utorak, 8. oktobra u 18h u CZKD održaće se predavanje Džona Sundolma „Nepravilnosti i prekinute tradicije, ili, istorija švedske kulture eksperimentalnog filma“ u okviru CZKD Bioskopa.

Predavanje je o istoriji švedskog eksperimentalnog filma i problemima pisanja istorije ovog polja koje karakterišu male, izolovane i izlomljene istorije koje se ne mogu inegrisati u koherentan narativ.

John Sundholm je šef katedre za Studije medija i profesor na studijama filma na Univerzitetu u Stokholmu. On je član ispitnog odbora na Akademiji lepih umetnosti u Helsinkiju od 2006. i glavni urednik časopisa otvorenog pristupa journal Journal of Aesthetics and Culture (Routledge). Takođe, od 2002. godine  programira i organizuje jedini međunarodni događaj posvećen eksperiemntalnom filmu u Skandinaviji, AVANT.

CZKD Bioskop ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa. Kontakt: aleksandrasekulic@czkd.org

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...