„Uvijek za Homerom“ — razgovor o knjizi Lászla Krasznahorkaija

28.10.2019. | 19:00

U ponedeljak, 28. oktobra u 19h u CZKD održače se razgovor o knjizi „Uvijek za Homerom“ Lászla Krasznahorkaija. Razgovor će se odvijati u okviru serije promocija Neukrotivi senzibiliteti — novi pravci kritičke teorije i umjetnosti u izdanjima MaMe iz Zagreba.

Učesnici: Marko Čudić (Filološki fakultet, prevoditelj), Milan Vlajčić (književnik i kritičar) i Petar Milat (Multimedijalni institut)

Moderira: Miljenka Buljević (Booksa / Kulturtreger, Zagreb)

Na poziv svojih hrvatskih izdavača iz Multimedijalnog instituta, László Krasznahorkai je ujesen 2016. posjetio Dalmaciju (Dubrovnik, Korčulu, Mljet i Split). Uvijek za Homerom, priča koju je Krasznahorkai tim povodom napisao, jest tekst istodobno inspiriran mediteranskim pejsažom, slikarstvom i muzikom. Integralni dio knjige čine crteži piščevog berlinskog prijatelja slikara Maxa Neumanna i glazba bubnjara improvizatorske provenijencije Elija Keszlera. “Uvijek za Homerom” tako postaje jedinstveni triptih ili ansambl književnosti, slikarstva i muzike ili naprosto dokument kontinuiranog eksperimentiranja, veoma nalik na Odisejeva putovanja. “Uvijek za Homerom” u svojoj zajedničkoj biblioteci Prijatelji premijerno su objavili MaMa i Booksa, tj. Multimedijalni institut i Kulturtreger, dok je mađarsko izdanje svjetlo dana ugledalo u oktobru ove godine. Englesko izdanje je najavljeno kod poznate izdavačke kuće New Directions za jesen 2021.

U protekle dvije godine Multimedijalni institut, poznatiji kao MaMa, objavio je zajedno s partnerima iz Zagreba i Beograda — da navedemo samo najvažnije: Booksa, Fakultet za medije i komunikaciju ili Subversive Festival — veći broj značajnih knjiga, bilo da se radi o prijevodima na naše jezike ili o izdanjima na engleskome. Knjige pisaca kao što su László Krasznahorkai i Dubravka Ugrešić, teoretičara poput Didiera Eribona, ili filmaša Slobodana Šijana, Jean-Luca Godarda i Marguerite Duras čine vidljiviji dio produkcije MaMe i partnera, no jednako važne su i publikacije koje prezentiraju nove radikalne društvene prakse i inovativne umjetničke tendencije, u rasponu od feminizma i kvir-teorije do poezije ili eksperimentalnog filma. Izdavačka djelatnost Multimedijalnog instituta će kulminirati iduće godine aktivnostima unutar programskog pravca Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.
U 14 dana koncentriranog programa krajem oktobra i početkom novembra u Beogradu održava se 7 javnih događanja, čime se nastavlja i proširuje plodna, skoro dvadesetgodišnja suradnja MaMe i brojnih beogradskih i novosadskih organizacija, intelektualaca i umjetnika. Neukrotivi senzibiliteti se odvijaju i kao omaž Borki Pavičević.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...