Vlasta Delimar i Milan Božić: „To smo mi“

03.10.2019. | 19:00

U četvrtak, 3. oktobra u 19h u CZKD, u okviru Likovnog programa CZKD održaće se razgovor „To smo mi“ sa Vlastom Delimar i Milanom Božićem.

Učestvuju: Vlasta Delimar, Milan Božić, Vladimir Bjeličić i Aleksandra Sekulić

Moderacija: Dejan Vasić

Projekcije: Lady Godiva, 2001. Vlasta Delimar; Dva muškarca i žena, 2009. Vlasta Delimar, Milan Božić i Antonio Lauer (Tom Gotovac); Jahači Apokalipse, 2012. Vlasta Delimar, Milan Božić i Pino Ivančić; Užarska radionica Ivana Delimara, 2019. Vlasta Delimar

Vlasta Delimar i Milan Božić sarađuju zajedno od 1999. godine. Prvenstveno su poznati kao umetnici koji rade u mediju performansa, i video arhiva koje će biti prikazana nastaje iz dokumentovanja samih performansa u javnim prostorima i dalje funcioniše samostalno kao medij. U razgovoru o arhivi, pokrenućemo pitanja politike medija performansa i videa, odnosa umetnika i javnog prostora, kao i odnosa na relaciji umetnik-ca  – društvo. Sam razgovor uslediće nakon  projekcije dokumentarnog filma “Užarska radionica Ivana Delimara”.

Sinopsis dokumentarnog filma “Užarska radionica Ivana Delimara”

Užarska radionica Ivana Delimara dio je kultnog mjesta međunarodnog festivala performansa koji se održavao od 2005-2015. godine u mjestu Štaglinec pored Koprivnice, na imanju Vlaste Delimar u organizaciji umjetničke organizacije Moja zemlja Štaglinec. Radionica se ruši teškom mehanizacijom i strojevima, te zakapa u zemlju na vlastitom imanju. Nakon zakapanja, cijeli teren je poravnat te djeluje kao da tu nikada ničeg nije bilo, samo ravna površina okružena stablima. Rušenje kuće ujedno simbolizira i rušenje jednog kultnog festivala performansa. Posebnost filma čini način snimanja, prisutnost same autorice kroz osobnu ispovijest, te mozaik tonskog zapisa teške mehanizacije i strojeva za rušenje uz zvuk ptica čije je stanište ugroženo.

Prazna površina bez užarske radionice novi je početak i nova kontemplacija koja će se uskoro dogoditi na imanju Vlaste Delimar u Štaglincu.

Likovni program CZKD Centra koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...