Vlasta Delimar – performans „Magda“

01.10.2019. | 19:00

U okviru Likovnog programa CZKD, 1. oktobra u 19h održaće se performans „Magda“ Vlaste Delimar, u kom učestvuje i Milan Božić. Tonski zapis: Krešo Delimar i Anna Moor.

Datum održavanja nije slučajan, naime – 1. listopada je Međunarodni dan starijih osoba. UN je tom rezolucijom želio naglasiti važnost osiguravanja životne sredine prilagođene potrebama i sposobnostima osobama treće dobi. Time se želi potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Upravo zato „Magda“ na poetičan način ukazuje na naše gensko naslijeđe, želeći nas nagnati da promislimo o tome što smo dobili od predaka, a što proslijedili potomcima. To što smo pritom nemoćni u odlučivanju jesmo li htjeli nešto naslijediti ili se grozimo nekih svojih karakteristika, također pripada temi starenja: tek u zrelim godinama daje nam se prilika razlučiti što smo stekli a što naslijedili (nikad završena debata: nature vs nurture).

Performans „Magda“ emotivna je priča o jednom životu iz kojeg je proizašao drugi pa treći… Jer takav je život, onaj za koji i u smrtnom času kažemo da ide dalje… Međutim, Magdin život se pomalo gasi, ona se suočava s tim. Tijelo je trošno, i koliko god da razum zna da smo već rođenjem postali smrtni, duh hoće još malo. Potomci su sada preci, a novi potomci suočavaju se s nedaćama starosti. Tada se postavlja moralno pitanje o prioritetima: što, koliko i kako možemo učiniti za one koji su nas donijeli na svijet?

Ako umjetnost treba odgovoriti na važna životna pitanja, onda se mora moći nositi i s temom starenja, nemoći, smrtnosti. Magda nam pruža mogućnost učenja i spoznaje kako se pripremati za starost, kako uspješno starjeti, odnosno kako se izboriti za dostojanstvenu starost, osobito u društvu koje se premalo brine za svoje starije sugrađane. No, Magda se nije uspjela dobro pripremiti za svoju starost, pitanje je: hoće li to uspjeti nama?

Performans „Magda“ posvećen je i starijim osobama, a posebno u Hrvatskoj gdje je skrb za njih na granici, pa i ispod, ljudskog dostojanstva.

Likovni program CZKD se u 2019. godini održava uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...