Neukrotivi senzibiliteti – Tomislav Gotovac: Life as a Film Experiment

05.11.2019. | 19:00

U utorak, 5. novembra u 19h u CZKD, u nastavku programa „Neukrotivi senzibiliteti“, održaće se razgovor “Tomislav Gotovac: Life as a Film Experiment” povodom izdanja knjige Slobodana Šijana na engleskom jeziku, uz 16mm-projekciju filma Gotovčevog filma Glenn Miller I. (Srednjoškolsko igralište I.)  

U razgovoru će učestvovati Šijan, filmolog i prevodilac njegove knjige Greg de Cuir, Darko Šimičić iz Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu i Petar Milat kao moderator.

Tomislav Gotovac (1937-2010), jedan od najznačajnijih hrvatskih i jugoslovenskih umetnika druge polovine 20. veka, koji je obeležio filmsku, likovnu i izvođačku praksu, te ostavio neizbrisiv trag na generacije umetnika. Poslednjih petnaestak godina njegovi su radovi sve prisutniji na internacionalnoj umetničkoj sceni na brojnim važnim izložbama i u relevantnim muzejima, a sve veće je interesovanje i za istraživanje njegovog pionirskog opusa. Jedan od njegovih najbližih prijatelja, filmski reditelj i autor Slobodan Šijan, tom je monografijom – izvorno objavljenom 2012. godine kao “Kino Tom – Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda”, u izdanju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Hrvatskog filmskog saveza, odao dužnu poštu Gotovcu i njegovom jedinstvenom razumevanju filmske umetnosti. Izdanje na engleskom jeziku objavljeno je 2018. godine i bilo je, između ostalog, predstavljeno i na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, dok su u čuvenome Anthology Film Archives prikazani Gotovčevi filmovi.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...