Javni razgovor i predstavljanja „Kolaps ili komunikacija: urbanizam suprotstavljenih interesa“

10.12.2019. | 18:00

U utorak, 10. decembra u CZKD održaće se javni razgovor o načinu na koji upravljamo prostornim razvojem grada Beograda „Kolaps ili komunikacija: urbanizam suprotstavljenih interesa“.

18:00 Predstavljanje studija slučaja i mapiranje konflikata
Tim projekta – alumniji master kursa Integralni urbanizam: Milica Đurđević, Milica Ristović, Milica Tomašević i Margita Vajović

18:30 Urbanističko planiranje u Beogradu: trendovi, zadaci, uloge
iz vizure urbanistkinje Ane Graovac

19:00 Javni razgovor o načinu na koji upravljamo prostornim razvojem grada Beograda:
Učestvuju:

– dr Siniša Trkulja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Branislav Popović, Komisija za planove Skupštine grada Beograda, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju
– dr Jasmina Đokić, Urbanistički zavod Beograda
Ana Graovac, Urbanistički zavod Beograda
Nebojša Nešovanović, CBRE, konsultanska kuća za nekretnine i investicije
Vladimir Popović, West Properties, kompanija za promet i usluge u sektoru nekretnina
Dušan Čavić, inicijativa Ne dam Kej
Zoran Bukvić, inciijativa Ulice za bicikliste

Moderiraju: v.prof. dr Marija Maruna i doc. dr Danijela Milovanović Rodić

Izgradnja u Beogradu predstavlja područje mnogobrojnih konflikata između društvenih aktera. Različiti akteri imaju različite interese, te i različita očekivanja od ishoda izgradnje. Usled kakofonije različitih glasova koji se mogu čuti povodom svakog slučaja izgradnje, manjka informacija i dijaloga, često nije moguće razumeti procese, procedure i uzroke problema u celini. Tako prostorni razvoj naših gradova  isuviše često predstavlja konfliktno polje krajnje suprotstavljenih pozicija, izoštrenih specifičnim perspektivama iz kojih nastupaju različite društvene grupe.

Na koji način treba razumeti nastale konflikte i od koga očekivati njihovo razrešenje? Kako treba delovati u budućnosti kako ne bi dolazilo do konflikata? I koja je uloga planera i urbanista u tome?

Planiranje kao kolaborativna aktivnost služi upravljanju urbanim razvojem u širem konceptu koji uvažava legitimitet interesa svih društvenih aktera – zainteresovanih strana iz sva tri sektora: javnog (državne službe, javna preduzeća), privatnog (investitor) i civilnog (građanstvo i udruženja građana, organizacije civilnog društva, građanske inicijative). Pri tome, kolaborativno upravljanje urbanim razvojem neguje javni dijalog kao sredstvo postizanja ravnoteže između različitih interesa prema korišćenju prostornih resursa.

Kolaborativna   planska  praksa   zasniva   se   na  kreiranju  arene   za  argumentovanu   debatu. S ciljem razvoja grada koji se bazira na prevazilaženju konflikata i pomirenju različitih legitimnih interesa, pozivamo Vas da učestvujete u tom procesu, javnom razgovoru o načinu na koji upravljamo prostornim razvojem Beograda, 10. decembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Razgovoru prethodi predstavljanje studija slučaja  i  mapiranih konfliktnih tačaka  procesa prostornog razvoja Beograda, koje su izradili alumniji master kursa Integralni urbanizam Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prezentacija Urbanističko planiranje u Beogradu: trendovi, zadaci, uloge, iz vizure urbanistkinje Ane Graovac.

O projektu:

Projekat vode: v.prof. dr Marija Maruna, prof. dr Danijela Milovanović Rodić, Ksenija Radovanović i Ljubica Slavković

Tim projekta – alumniji master kursa Integralni urbanizam: Milica Đurđević, Milica Ristović, Milica Tomašević i Margita Vajović

Vizuelni identitet: Predrag Milovanović

Rukovoditeljka i urednica projekta: Ljubica Slavković

Javni razgovor se realizuje u okviru projekta Ka kolaborativnom upravljanju koji CZKD sprovodi u saradnji s alumnijima master kursa Integralni urbanizam Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i uz podršku Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.

Projekat se realizuje u okviru CZKD programske celine Razumeti grad.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...