Predstavljanje romana Petera Vajsa „Estetika otpora“

09.12.2019. | 18:00

U ponedeljak, 9. decembra u 18h u CZKD održaćse se predstavljanje trotomnog romana Petera Vajsa „Estetika otpora“ u izdanju izdavačke kuće „Kontrast“.

O romanu će govoriti:
– Slobodan Damnjanović, prevodilac
– dr Jelena Kostić Tomović (Filološki fakultet, Katedra za germanistiku)
– dr Tatjana Rosić (Fakultet za medije i komunikacije)
– Bojana Denić (urednica u IK „Radni sto”)

Razgovor će moderirati Jelena Nidžović, urednica u „Kontrastu“.

Roman „Estetika otpora“, objavljen u tri toma, postao je kultna knjiga nemačkog govornog područja i u brojnim prevedenim varijantama. Peter Vajs je uspeo da stvori pripovednu sintezu političkih i estetskih stremljenja XX veka i da razvije estetiku koja je usmerena protiv svake vrste tlačenja, a otporu istovremeno pripisuje estetičke kategorije, koje štite od svake vrste dogmatizma.

„(Naj)privlačniji – i najlepši – odlomci Vajsovog romana su opisi detaljnog posmatranja i analiza klasičnih dela Goje, Brojgela, Žerikoa, Munka i drugih. Vajsova namera ima još jedan, dublji cilj od unapređivanja socijalističke revolucije – naime, davanje glasa žrtvama fašizma i očuvanje sećanja na njihov život i uzornost – otud i istoriografska priroda njegovog dela, mukotrpna pažnja dodeljena imenima palih drugova.“ – Noa Izenberg

„’Estetika otpora’, koju je Peter Vajs započeo u šestoj deceniji, kreće se suvim padinama kulturne i savremene istorije, društvenim pretkom neugodnih svojstava, terora moći, natovarena monstruoznim ideološkim balastom. Magnum opus koji sebe vidi (…) ne samo kao izraz efemerne želje za iskupljenjem, već i kao izraz volje da se žrtve naposletku svrstaju na stranu žrtava.“ – V. G. Zebald

O autoru:
Dramaturg, pisac, režiser i slikar Peter Vajs (1916–1982) rođen je u Novavesu, u blizini Postdama. Hiljadu devetsto trideset četvrte emigrirao je u Čehoslovačku, pa u Švajcarsku. Njegovu karijeru u posleratnoj Nemačkoj obeležilo je pisanje izrazito politički angažovanih drama i autobiografske proze. Glavno, svakako najvažnije delo Petera Vajsa je „Estetika otpora”, koju je internacionalna kritika proglasila najvažnijom knjigom nemačke književnosti sedamsedetih i osamdesetih godina dvadesetog veka. Preminuo je 1982. godine u Stokholmu.

Događaj je realizovan u skladu sa programom „Kreativna Evropa“.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...