Promocija knjige „Bogdan Bogdanović Biblioteka Beograd“

11.12.2019. | 18:00

U sredu, 11.decembra u 18h u CZKD održaće se promocija knjige Jelice Jovanović, Wolfganga Thalera i Vladimira Kulića „Bogdan Bogdanović Biblioteka Beograd. Biblioteka arhitekte.“ uz izložbu fotografija Wolfganga Thalera.

U razgovoru učestvuju:
Andrej Strehovec, Jelica Jovanović, Wolfgang Thaler i Ljubica Slavković

Dugo se verovalo da se u Austriji nalazi celokupna zaostavština arhitekte Bogdana Bogdanovića. U Arhitektonskom centru Beča se nalaze Bogdanovićevi crteži, dok se dokumenta, pisma i manuskripti nalaze u Arhivu nacionalne biblioteke Austrije. Međutim, u stanu u Beogradu je ostao treći, jednako dragoceni deo zaostavštine, Bogdanovićeva lična biblioteka, za kojom je žalio od prvog dana egzila sve do kraja svog života. Nakon neuspelih pokušaja za formiranje legata ili fondacije koja bi sačuvala zaostavštinu u Beogradu, biblioteka se i dalje nalazi u stanu na Skveru Slobodana Markovića 1, zajedno sa preostalim projektima i ličnim predmetima. U aprilu 2018. grupa od sedam ‘bibliotekarki’ – arhitektica i istoričarki umetnosti, ulazi u biblioteku i popisuje je. U stopu ih prati fotograf Wolfgang Thaler, koji beleži kako se ova biblioteka koristi možda po poslednji put u svom originalnom obliku. Rezultat ovog poduhvata je knjiga “Bogdan Bogdanović Biblioteka Beograd. Biblioteka arhitekte.” koja donosi izbor od 350 knjiga iz biblioteke, propratne tekstove Ditmara Štajnera, Vladimira Kulića i Jelice Jovanović i fotografije Wolfganga Thalera. Rezulat je i detaljni popis biblioteke i digitalizovana zbirka planova i dokumenata, kao jedan korak ka očuvanju zaostavštine Bogdana Bogdanovića u Beogradu.

Promociju knjige prati i izložba fotografija Wofganga Thalera, koji je zabeležio proces rada sedam bibliotekarki u beogradskom stanu Bogdanovića i ambijent i životni prostor u kome je i sama biblioteka smeštena.

Izložbu fotografija i razgovor je podržao Austrijski kulturni forum Beograd.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...