„Autentična tumačenja”: ’68 – 25 godina CZKD, činovi prepričavanja

22.02.2020. | 12:00

U subotu, 22. februara u 12h u CZKD igraće se predstava „Autentična tumačenja”: ’68 – 25 godina CZKD, činovi prepričavanja.

„Autentična tumačenja“: ’68, nastala su, u prvoj, radnoj verziji, još u julu 2018. godine, razvijajući se do dan danas, prolazeći kroz, kako je to opisao glumac Milutin Milošević, „nove rukavce“, u procesu prepričavanja, upoznavanja sa intimnim narativima učesnika studentskih protesta 1968. u Jugoslaviji, te dokumentarnim materijalom. Osnova predstave su upravo uspomene i tekstovi vezani za jun ’68 Borke Pavićević. Ivan Medenica je napisao da „cela predstava može da se doživi i kao pametan, nežan, sofisticiran i nimalo nametljiv omaž samoj Borki Pavićević… Lajtmotiv preuzet iz Borkine kolumne o modi jeste koliko je Beograd prelep u junu. Borka je volela juni, miris cvetanja lipa, „slobodu kretanja u letnjoj garderobi“, te „vitke i smele pokrete“, miris junske, revolucionarne 1968”.

U sklopu obeležavanja 25. godina Centra za kulturnu dekontaminaciju, ponovo se izvodi predstava „Autentična tumačenja“: ’68, u režiji Ane Miljanić, koja će predstavljati i svojevrsno vođenje kroz izložbu „O stvarima: 25 legendi Centra za kulturnu dekontaminaciju“, koja se otvara 29. februara u 12 časova.

Ivan Jovanović (Novi Magazin) i Tanja Šljivar (Lice ulice) proglasili su predstavu „Autentična tumačenja“: ’68 jednom od najboljih predstava prošle pozorišne sezone.

Koncept i režija: Ana Miljanić
Vizuelni identitet: Branko Pavić

Igraju: Pavle Čemerkić, Milutin Dapčević, Vladislava Đorđević, Aleksandar Kecman, Nikola Malbaša, Nataša Marković, Sanja Marković, Milutin Milošević, Marija Opsenica, Miloš Timotijević, Đorđe Živadinović Grgur i Rade Šerbedžija (video dopisnica).

Predstava traje gotovo tri sata i nema pauzu.

Izložba „O stvarima: 25 legendi Centra za kulturnu dekontaminaciju“ otvara dugoročni projekat  „Raznorodnost u kulturi i aktivizmu“. Projekat je podržan od strane EU/IPA – Civil Society Facility. U periodu od dve godine (2020/2021) projekat će koristiti oblike kulture kao način da se proširi javni prostor u kom organizacije civilnog društva i građani mogu slobodno da učestvuju u javnom diskursu, zagovaranju, izgradnji zajednice, i odlučivanju o temama vezanim za demokratizaciju u Srbiji, odnose u regionu i integraciju u Evropsku uniju.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...