Integritet i autorstvo u novinarstvu na Zapadnom Balkanu – OTVOREN POZIV

07.02.2020. | 12:00

Dvadeset prvi vek je trebalo da bude zlatno doba novinarstva, preciznije, pristupačnije, transparentnije vreme društvene povezanosti u potrazi za javnim interesom. Zašto nije tako? Verujemo da odgovor leži u vraćanju integriteta i autorstva u novinarstvo.

Autorstvo je jedno od velikih društvenih i političkih pitanja našeg vremena, i ogroman izazov za novinare, profesionalce u vestima, kreatore politika i aktiviste angažovane na medijskim reformama, koji su zainteresovani za oblikovanje budućnosti medija. Ovo je pitanje koje će promeniti ne samo novinarstvo i industriju vesti, već i aktuelnu demokratiju (više o projektu).

Cilj projekta su novi narativi i ponovno obraćanje profesionalnim novinarima, tradicionalnim i novim medijskim korisnicima, o principima i praksama profesionalnog, etičkog i odgovornog novinarstva koje služi javosti, i pruža podršku političkoj participaciji i demokratizaciji društva.

Pozivamo mlade novinare i novinare sa iskustvom iz regiona Zapadnog Balkana da se prijave za učešće na radionici u okviru projekta „Integritet i autorstvo u novinarstvu na Zapadnom Balkanu“.

Sedmodnevna radionica koja uključuje mentorstvo i produkciju, sa predavačima iz različitih oblasti i iz zemalja regiona Zapadnog Balkana (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Albanija i Srbija) održaće se u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu od 21. do 27. aprila 2020. godine.

Radionica će se voditi na engleskom jeziku.

Neke od tema koje će biti razmatrane na radionici su između ostalog etika u novinarstvu, provera informacija i činjenica ( poput fake news fenomena i provere verodostojnosti teksta, fotografija i video materijala). Osvrnućemo se takođe i na valjano razumevanje autorskog teksta, konstruktivno novinarstvo i medijsku pismenost. Biće reči i o pitanjima izveštavanja o marginalizovanim grupama i pitanjima ljudskih prava, te na koji način (ne)profesonalno izveštavanje stvara naše predrasude, kao i kako ostati etičan i objektivan dok se izveštava o osetljivim temama. Takođe, govoriće se i o temama novinarstva i izveštavanja zasnovanim na temama ljudskog prava, kao i pitanjima ljudskog iskustva u novinarstvu.

Molimo vas odgovorite na sledeća pitanja u aplikaciji:

  • Zbog čega mislite da je integritet novinara važan?
  • Zbog čega aplicirate na ovaj poziv?
  • Šta očekujete od ove radionice?
  • Kojim temama biste voleli da se bavite (a niste imali priliku ili podršku)?

Molimo vas da nam uz aplikaciju pošaljete i CV (oba na engleskom jeziku).

Aplikacije pošaljite na: uros@czkd.org do 3. februara 2020. godine.

Sredstva projekta pokriće smeštaj i putne troškove 15 učesnika.

Projekat realizuje Centar za kulturnu dekontaminaciju / Srbija u partnerstvu sa profesionalcima iz BIRN-a Skoplje / Makedonija, Centra za Demokratsku Tranziciju Podgorica / Crna Gora, Kosovo 2.0 Priština / Kosovo i Qendra Media dhe Çështjet Shoqërore//Pozitivi.org Tirana / Albania.

Projekat je podržan od strane Human Rights Fund (2019-2021) / Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...