Kulturna saradnja u regionu Zapadnog Balkana

29.02.2020. | 19:00

U subotu, 29. februara u 19h u CZKD „Kreativno mentorstvo“ organizuje tribinu „Kulturna saradnja u regionu Zapadnog Balkana – perspektive i dometi“.

Moderatorka razgovora biće Ana Pejović, menadžerka u kulturi, a u razgovoru će učestvovati regionalni stručnjaci iz menadžmenta u kulturi: prof. dr Milena Dragićević Šešić (Fakultet dramskih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu), Vladimir Ćorić (OKC „Abrašević”, Mostar), Milica Pekić (Kiosk/KOOPERATIVA Regionalna platforma za kulturu), Genc Permeti (Profesor, Akademija umetnosti, Tirana).

Razgovor će biti održan na engleskom jeziku, kao deo regionalnog projekta kulturne saradnje mladih koji „Kreativno mentorstvo“ zajedno sa organizacijama OKC „Abrašević“ i „RRUga Me Pisha“ organizuju, uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih – RYCO (Regional Youth Cooperation Office).

Intenzitet kulturne saradnje u regionu Zapadnog Balkana je promenljivog karaktera, kao što su to i forme saradnje koje se uspostavljaju. On svakako nije jednakog intenziteta između različitih država regiona, pa je tako između nekih država ovaj vid saradnje veoma slabo razvijen.

Tokom devedesetih godina između bivših jugoslovenskih republika nisu postojali bilo kakvi formalni oblici saradnje, ali su se razvijali alternativni vidovi, koji su se uprkos ili nasuprot zvaničnim tokovima pokazali kao mnogo plodniji. To su saradnje razvijene u okviru civilnog sektora, ali i oblici neformalne saradnje između pojedinaca, umetnika, aktivista, predstavnika alternativne umetničke scene koji su gradili partnerstva i kreirali koprodukcije zasnovane na zajedničkim temama, a svojim radom reagovali na politička dešavanja koja su im bila neprihvatljiva.

Ipak, iako kulturna saradnja u regionu postaje intenzivnija posle 2000. godine, ona dve decenije posle toga nije razvijena u meri u kojoj bi to mogla da bude. Danas primećujemo mnogo neiskorišćenih prilika i neostvarenih mogućih i potencijalno plodnih oblika saradnje koji bi mogli da posluže za jačanje kapaciteta i razvoja regiona kroz mobilnost i umrežavanje. Sa druge strane, uspostavljanje kulturne saradnje između država Zapadnog Balkana uslovljeno je i praktičnim faktorima i često predstavlja i potrebu i nužnost. Tako na primer države nastale dezintegracijom SFRJ imaju znatno manje kulturno tržište nego ranije, a jezička bliskost u velikoj meri olakšava saradnju između nekih od zemalja regiona.

Upravo zbog situacije su kojoj se nalazi kulturna saradnja u ovom regionu, na tribini „Kulturna saradnja u regionu Zapadnog Balkana – perspektive i dometi” pokrećemo diskusiju o tome šta smo do sada postigli i koji su potencijali za dalji razvoj.

Želimo da mapiramo različite oblike umetničke i kulturne saradnje i da sagledamo koji od njih su dali kakve rezultate do sada, kakvo je stanje saradnje civilnog, a kakvo javnog sektora, kakav smo napredak postigli u poređenju s ranijim periodima i koji su problemi i praktične prepreke koje se ponavljaju svih ovih godina. Isto tako, uključivanjem predstavnika iz različitih zemalja regiona imaćemo priliku i da čujemo i uporedimo različite perspektive koje se tiču ovih pitanja.

Pozivamo vas da dođete i učestvujete zajedno sa nama u razgovoru!

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...