Poverenje građana u tužilačku borbu protiv političke korupcije

20.02.2020. | 12:00

U četvrtak, 20. februara u 12h u CZKD, Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) organizuje diskusiju na temu „Poverenje građana u tužilačku borbu protiv političke korupcije“ u četvrtak, 20. februara od 12 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu.

Iako su koruptivne afere, u koje su navodno umešani visoki državni funkcioneri, stalna tema javnosti, danas izgleda nemoguće da se protiv nekog visokog funkcionera iz zakonodavne i izvršne vlasti pokrene i vodi krivični postupak.

Prema procenama uglednih međunarodnih, a i domaćih organizacija koje se bave istraživanjem korupcije, u Srbiji trenutno postoji visok nivo korupcije, u svim segmentima.

Zbog toga je u Srbiji, u kojoj demokratsko uređenje i vladavina prava nemaju tradiciju, nužno obezbediti čvrste garancije nezavisnosti javnog tužilaštva.

Da je nedovoljna samostalnost tužilaca u odnosu na izvršnu vlast realan društveni problem govori i činjenica da javno tužilaštvo ne uživa veliko poverenje u javnosti.

Rukovodioci diskusije predstaviće vam Izveštaj o pravnom i političkom položaju tužilaštva u borbi protiv visoke korupcije, nakon čega je predviđen razgovor sa svim učesnicima.

Diskusiju će voditi:

  • Radovan Lazić,član CEPRIS-a, zamenik javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu i izborni član Državnog veća tužilaca
  • dr Miodrag Jovanović, predsednik Upravnog odbora CEPRIS-a i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Studija pod nazivom “Poverenje građana u tužilačku borbu protiv političke korupcije” rezultat je rada tužioca Radovana Lazića.

CEPRIS će ovom prilikom deliti i praktične vodiče “Kako da prijavim korupciju?” namenjene svakome ko se suočava sa korupcijom i razmišlja da je prijavi.

Celu studiju možete pronaći  na sledećem linku.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...