Radionica u okviru projekta „Integritet i autorstvo u novinarstvu na Zapadnom Balkanu’’

15.06.2020. | 12:00

Od 15. do 19. juna, 2020. godine u CZKD održaće se radionica u okviru projekta „Integritet i autorstvo u novinarstvu na Zapadnom Balkanu’’ kroz različite perspektive mladih novinara i medijskih stručnjaka iz zemalja Zapadnog Balkana.

Više o projektu ovde.

Cilj projekta „Integritet i autorstvo u novinarstvu na Zapadnom Balkanu“ je prepoznavanje slobode izražavanja kao ključnog stuba nezavisnog novinarstva, i prepričavanje profesionalnim novinarima i tradicionalnim i novim medijskim korisnicima o principima i praksama profesionalnog, etičkog i odgovornog novinarstva koje služi javosti i pružanje podrške političkoj participaciji i demokratizaciji društva.

Na konkurs za radionicu pozvani su mladi novinari/novinarke i novinari/novinarke sa iskustvom iz regiona Zapadnog Balkana da se prijave za učešće na radionici u okviru projekta „Integritet i autorstvo u novinarstvu na Zapadnom Balkanu“.

Na šestodnevnu radionicu koja uključuje mentorstvo i produkciju, sa predavačima iz različitih oblasti i iz zemalja regiona Zapadnog Balkana javilo je preko 48 kandidata, a žiri koji su činili članovi šest organizacija partnera odabrao je 15 učesnika prema kriterijumima zadatim u konkursu.

Učesnici radionce su: Sara Kurgaš i Maja Nikolić (Crna Gora), Teodora Cvetkovska i Angela Petrovska (Severna Makedonija), Dua Buleci i Shkendije Azemi (Kosovo), Laura Xhaxho i Rezarta Nika (Albanija), Denis Hisari i Mirnes Bakija (Bosna i Hercegovina), i Una Sabljaković, Stefan Kosanović, Mirjana Marić, Norbert Győri i Manja Topalović (Srbija)

Na radionici  će se diskutovati o raznovrsnim iskustvima i prespektivama na temu integriteta i autorstva u novinarstvu, te će mladi novinari imati priliku da sarađuju sa sledećim predavačima: Ana Petruseva, novinarka iz BIRN-a (Severna Makedonija); prof dr. Jelena Surčulija Milojević, predavačica na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (Srbija); Nemanja Marinović, izvršni direktor Centra za Marginu i osnivač Škole medijske pismenosti (Srbija); Hilma Unkić, novinarka Media Centra Sarajevo (Bosna i Hercegovina); Jakša Šćekić, urednik Sky News u Beogradu i senior TV producent Reuters-a (Srbija); Valbona Kurti, glavna odgovorna urednica programa “Stop”- TV Klan (Albanija); Aleksandar Vasović, dopisnik za Thompson Reuters (Srbija); Demir Mekić, stručnjak za primenjeno pozorište na teme ljudskih prava (Srbija), Besa Luci, urednica Kosovo 2.0 (Kosovo) i Mihailo Jovović, Glavni urednik i urednik programa „Vijesti“ (Crna Gora)

 

Program je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova kraljevine Holandije/ Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu kroz program Human Rights Fund (HRF)

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...