„Izbijanje Kovid pandemije i odgovor na nju praćen je velikom „infodemijom “- prekomernim obiljem informacija – nekim tačnim, a nekima ne – koji ljudima otežavaju pronalazak pouzdanih izvora i  smernica kada im zatrebaju.“ (Izveštaj o SZO o situaciji, 2. februara 2020.)

Jedenje morske trave ili ubrizgavanje dezinficijensa neće vas sprečiti da dobijete COVID-19. Zadržavanje daha deset sekundi nije test za SARS-CoV-2. A ruski predsednik Vladimir Putin nije pustio 500 lavova u Moskvi da ubedi stanovnike da ostanu u zatvorenom delu grada kao deo napora za borbu protiv pandemije.

Virus Korone predstavlja ozbiljnu opasnost po život, ali od kada su lekari prvi put upozorili SZO na opasnu novu vrstu koronavirusa. Kombinacija neizvesnosti i straha znači da su mnogi pokušavali da pronađu sopstvene odgovore, a posledice dezinformacija za neke su bile smrt.

Najmanje 44 osobe u Iranu umrle su u ranim nedeljama pandemije od konzumiranja otrovnog alkoholnog pića, sa pogrešnim uverenjem da će ih zaštititi. Gari Lenius, muškarac šezdesetih godina iz Feniksa, umro je nakon što je popio sredstvo za čišćenje akvarijuma za koje je pogrešno verovao da sadrži hidroksihlorokvin, lek koji je promovisao predsednik Donald Trump, a koji su od tada naučnici odbacili kao neefikasan protiv Kovida-19.

U Teksasu je objavljeno da je muškarac u tridesetim godinama početkom jula prisustvovao „Kovid žurci“ koju je organizovao neko kome je dijagnostifikovan Kovid-19 kako bi se testirali da li će se drugi zaraziti i „da vidi da li je virus pravi“, navodi Džejn Eplbi, upravnica Metodističke medicinske službe zdravstvene zaštite u San Antoniju. „Neposredno pre nego što je pacijent umro, pogledali su u sestru i rekli: Mislim da sam pogrešio. Mislio sam da je to prevara, a nije”, rekla je Eplbi na konferenciji o infodemiologiji Svetske zdravstvene organizacije koja je održana krajem juna 2020. godine.

Dževin Vest, naučnik na Univerzitetu Vašington u Sijetlu, suosnovao je Calling Bullshit, tečaj o tome kako uočiti i suzbiti lažna pozivanja na naučne i statističke dokaze, čiji je glavni cilj istraživanje glasina i dezinformacija tokom krize. „Bilo je izazovno, pomalo kao da pokušavate da napravite čamac dok plovite morem“ rekao je Vest.

U martu je britanska pevačica i televizijska ličnost Keri Katona podelila objavu na Instagramu tvrdeći da će deca sa KOVID-19 biti razdvojena od roditelja i odvedena u bolnicu. Ljudi imaju emotivan odnos prema informacijama. Nije važno koliko ste obrazovani, svi smo podložni informacijama koje jačaju naš pogled na svet, i svi smo privučeni takvim informacijama, jer nas emotivno angažuju.

Kada su u pitanju naši životi i poverenje u nauku, nešto moraju da urade i naučnici. Dostupnost istraživanja i znanja naučnika, komunikacija s javnošću, važan su deo statusa naučnika u ovom periodu. Naučnici treba da budu ohrabreni da iskorače izvan uobičajenog tokom ove svetske krize.

Trebalo bi da naučimo razliku između činjenica i istine, različitih načina razumevanja, odnosno kako pristupamo znanju i onoga što nam može reći o teorijama zavere, dezinformacijama i zabrinjavajućem rastu onih koji se odupiru merama za zaustavljanje širenja Korona virusa.

Tekst je nastao u okviru projekta Integritet i autorstvo u novinarstvu na Zapadnom Balkanu. Više o samom projektu možete pronaći na sledećem linku.

Projekat je podržan od strane Human Rights Fund (2019-2021) / Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...