Promocija knjige i razgovor o projektu „Genealogy of Amnesia“

29.09.2020. | 19:00

U utorak, 29.09.2020. u 19h Centar za kulturnu dekontaminaciju vas poziva  na promociju nove knjige u izdavačkoj saradnji CZKD i Akademije umetnosti u Beču, i o projektu „Genealogy of Amnesia“ Razgovor o knjizi “Dialogues for the Future-Genealogy of Amnesia” (CZKD i Akademija lepih umetnosti u Beču, 2020) i “Suprotstavljanje kolonijalizmu, antisemitizmu, i turbo-nacionalizmu: ponovno razmatranje prošlosti za novo prijateljstvo” (Cambridge Scholars Publishing, UK, 2020).

PREZENTACIJA KNJIGA I DISKUSIJA:  Marina Gržinić, Jovita Pristovšek i Šefik Tatlić

Program će biti na srpskohrvatskom jeziku. Razgovor koji će biti održan na Zoom platformi zbog otežane mobilnosti usled pandemije COVID 19 biće prezentacija dve knjige, obe objavljene 2020. godine koje su deo među-disciplinarnog istraživačkog projekta umetnosti i teorije koji finansira Austrijski fond za nauku (FWF), a razvija Akademija lepih umetnosti u Beču, od 2018. do 2020. godine.

Možete se pridružiti diskusiji 29.09.2020. u 19h na ovom linku:

Meeting ID: 783 263 7934
Passcode: CZKD2020

Uputstva za učešće na Zoom događaju su niže u tekstu.

 

Iz opisa projekta:

„Naslov istraživačkog projekta je Genealogija amnezije: ponovno osmišljavanje prošlosti za novu budućnost prijateljstva. Usmerili smo se na istraživanje genealogija i istorija trenutno dominantnih diskursa sećanja, kulture komemoracije, i istorijskog revizionizma na tri evropske teritorije: Austrija, Belgija i bivša Jugoslavija. Naš glavni fokus je bio kako se nositi sa istorijom nacističke prošlosti, kolonijalne prošlosti i istorijom uspostavljanja nacionalnih država u bivšoj Jugoslaviji, u takozvanom post-socijalističkom periodu 90ih. Tri genocida su ključna u našem istraživanju: kolonijalizam/ Belgija /Kongo;  antisemitizam/Austrija i Holokaust; i turbo-nacionalizam i genocid u Srebrenici.

Tokom tog vremena stvorili smo onlajn video arhivu pod nazivom “Suprotstavljanje genealogiji amnezije”. Ona se sastoji od 70 sati i 82 intervjua/pozicija kao i snimaka simpozijuma “GENEALOGIJA AMNEZIJE: rušenje tišine, stvaranje istorije”, održanog u Mumok-u (Muzej moderne istorije u Beču) 2018. godine, povezujući time tri lokacije koje konstituišu “Genealogiju amnezije”: Belgiju, Austriju i Bosnu i Hercegovinu/Hrvatsku/Srbiju.“

O knjigama:

Suprotstavljanje kolonijalizmu, antisemitizmu, i turbo-nacionalizmu: ponovno razmatranje prošlosti za novo prijateljstvo

Urednici: Marina Gržinić, Jovita Pristovšek, i Sophie Uitz
578 str., Cambridge Scholars Publishing, UK, 2020

Knjiga se bavi kolektivnom amnezijom u odnosu na traumatičme događaje evropske prošlosti i načinima na koje se sećanje i istorija predstavljaju za budućnost. Ona sakuplja refleksije o rasizmu, nacionalizmu, osnaženju i budućnosti. Kako ukazuje podnaslov, ova knjiga se bavi postizanjem budućeg prijateljstva.

Ovom svečanom prilikom, urednici knjige će predstaviti njen sadržaj, strukturu i saradnike.

Saradnici: Jamika Ajalon, Ruth Beckermann, Elisabeth Brainin, Véronique Clette-Gakuba, CMCLD/Collectif Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations, Nejra Nuna Čengić, Matthias De Groof, Nicole Grégoire, Marina Gržinić, Adla Isanović, Araba Evelyn Johnston-Arthur, Geneviève Kaninda, Hikmet Karčić, Kasereka Kavwahirehi, Sophie Lillie, Michael Loebenstein, Nikita Mazurov, Berthold Molden, Pedro Monaville, Sir Geoffrey Nice, Jovita Pristovšek, Markus Rheindorf, Drehli Robnik, Tony Kokou Sampson, Birgit Sauer, Max Silverman, Kalvin Soiresse Njall, Shirley Anne Tate, Šefik Tatlić, Claudia Tazreiter, Nevenka Tromp, Hedvig Turai, Sophie Uitz, Tanya Ury, Gloria Wekker, Renée Winter, i Ruth Wodak


Dijalozi za budućnost: suprotstavljanje genealogiji amnezije

Urednici: Marina Gržinić i Šefik Tatlić, u saradnji sa Valerijom Zabret, Jovitom Pristovšek, Tjašom Kancler i Sophie Uitz

312 str, Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), Beograd; Akademija lepih umetnosti; Peek projekat br. AR 439-G24/ IBK, 2020 (Beograd: Standard 2).

Ova knjiga se sastoji od 66 intervjua u formi dubokih refleksija vezanih za teritorije i istorije. Knjiga ima tri dela. Prvi deo predstavlja četiri lokacije genocida. Drugi deo predstavlja seriju radionica koje smo organizovali i sproveli u sve tri teritorije. Treći deo se sastoji od intervjua. Intervjui su podeljeni u četiri segmenta: pokrivajući teritorije Belgije, Austrije i bivše Jugoslavije, kao i relaciju sa Španijom (Frankov fašizam i Drugi svetski rat).Ova knjiga je namenjena da bude neophodno metodološko sredstvo kao i tema za dijaloge u budućnosti.

Uputstva za Zoom:

Program u formi vebinara će se održati preko Zoom video platforme. Ako prethodno niste instalirali aplikaciju Zoom, od vas će se tražiti da je instalirate kada kliknete na gore navedeni link za pristup vebinaru (možete instalirati bilo na računaru ili na telefonu). Dalje će se od vas tražiti da unesete svoje ime i svoju i-mejl adresu.

Klikom na gore navedeni link ćete se automatski pridružiti vebinaru kao Attendee, što podrazumeva da će vam kamera i mikrofon biti automatski isključeni.

Da biste učestvovali u diskusiji koja će se održati nakon prezentacije potrebno je da uradite sledeće:

– Kliknite na ikonu „Raise Hand“ („podigni ruku“) koja se nalazi u donjoj traci glavnog ekrana, nakon čega ćete iz Attendee preći u Panelist, i bićete upitani da uključite mikrofon i/ili kameru, kako biste mogli da učestvujete u razgovoru.

– klikom na ikonu „Chat“ koja se nalazi u donjoj traci glavnog ekrana, otvoriće se chat prozor sa desne strane, gde možete da upišete svoja pitanja / komentare i dr.

* Za više informacija o korišćenju Zoom Vebinar Chat-a kliknite ovde.

Budite slobodni da nam se javite ukoliko su vam potrebne dalje instrukcije ili pomoć u priključenju.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...