Fejk njuz đus – Integritet i autorstvo u novinarstvu na Zapadnom Balkanu

14.10.2020. | 18:28

,, Fejk njuz đus se može okarakterisati kao opjevani stav o problemima koji pogađaju ne samo novinare već svakoga, a nije lako biti kritički nastrojen prema sadržaju koji konzumiramo. Kako je rekao jedan mudri čovjek: “Ukoliko vam majka kaže da vas voli, provjerite to kod još jednog izvora”. U novinarstvu, potrebna su tri izvora za provjeru informacije. Ukoliko jedna strana potvrđuje informaciju a druga negira, treća strana nam ne može reći “možda”.

Novinarke i novinari koji zahtijevaju istinu i tačne informacije nisu u dobrom položaju. Na Zapadnom Balkanu, pod velikim su pritiskom i satjerani su u ćošak jer je jako teško pronaći taj treći izvor, a i kad se pronađe, uglavnom kaže “možda” i javnost ostaje uskraćena isto koliko i savjest tog novinara ili te novinarke. Ukoliko kopa dublje, sve više se satjeravaju u ćošak, uz strijepnju od nekog napada ili druge vrste provokacije. A takve stvari ne dolaze samo sa jedne, već sa svih strana. Ukoliko nema reakcije na takva dešavanja, dešava se hapšenje a negdje čak dolazi i do nestanka novinara/ke.

Lažne vijesti i dezinformacije su neka vrsta kriznih situacija sa kojima se svi suočavamo i plasiraju se na globalnom nivou. To su glavni konci u rukama moćnika kada žele da kontrolišu medije. Nema sumnje da su dezinformacije dio rata političke polarizacije, iako je često slučaj da je neka od strana zaglavljena i to sve zbog vjerovanja u neku vrstu dezinformacija

. U novinarstvu, krizne situacije podrazumijevaju prirodne katastrofe ali i katastrofe prouzrokovane ljudskim činom. Poput pandemije, lažne vijesti se šire i teško je riješiti ih se. I pandemija koronavirus izazvala je mnoga pitanja ali i teorije koje su se pojavile uz nju. Zato, dezinformacije nas stavljaju pred svršen čin. Čin života pojedinca koji predstavlja neku kulturu ili više njih, a negdje taj pojedinac predstavlja i manjinsku ili marginalizovanu grupu.

Zastrašujuće je šta dezinformacija može učiniti ne samo našem mentalnom zdravlju, već našim životima. Na Zapadnom Balkanu su brujale i vijesti o ilegalnoj prodaji tableta za smirenje, sve zbog širenja panike i nemira prouzrokovanih dezinformacijama među narodom.

Čak su i umjetnici počeli da bojkotuju svoje uloge. Glumci, izgubljeni u svojim ulogama, počeli su da bojkotuju svoje ličnosti zajedno sa ulascima i snimanjima u drugim zemljama, a poneki i u sopstvenoj domovini.

Klikbejtovi, odnosno “udice za čitanost”, šireni su internetom više nego one za ribu u vodama. Lažne vijesti i tračevi plivali su u moru zbunjenosti, a cunami nek predstavljaju izbori koji su u toku.

Pjesma “Fejk Njuz Đus” nosi baš taj naziv jer vijesti moraju biti dostupne i “pitke” svima, bez gorčine niti zaslađivača. “Sok” koji će da brani javni interes i da edukuje pojedinca da razumije javno mnjenje kroz medijsku pismenost. S obzirom na to da svaka katastrofa uzrokuje rodne, rasne, klasne i starosne podjele, bitno je naglasiti da su neki uskraćeni i za osnovno školovanje, a kamoli za medijsko opismenjavanje.

Nije sve kako se čini. Ne mogu se obrisati prenosi uživo, niti sjećanja i životi. Sa druge strane, ne treba padati na teorije zavjera već se moramo zapitati sljedeće:

Zašto trebam da pročitam ovu vijest?

Ko je napisao ovu vijest?

Ko je izvor ove vijesti i da li mu se može vjerovati? Da li me se, onda, tiče?

Kada je napisana ova vijest?

Gdje se ovo desilo?

Kako se ovo desilo i, poželjno je zapitati se:

Kako mogu znati nešto više o ovom događaju?

Zato… želimo profesionalne, objektivne i ažurne vijesti! “

Sara Kurgaš

Tekst sa pesmom mlade autorke programa možete poslušati i pogledati na sledećem linku.

Projekat je podržan od strane Human Rights Fund (2019-2021) / Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu.

O autorki:

Sara Kurgaš je mlada novinarka iz Bara i studentkinja na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Crnoj Gori. Trenutno je angažovana na portalu PCNEN (Prve crnogorske elektronske novine), a takođe je i aktivna u Institutu za medije Crne Gore kao asistentkinja. Sara je uspešno pohađala brojne kurseve iz oblasti novinarstva i medija, uključujući i KAS Media Programme South East Europe za preduzetničko i onlajn novinarstvo. Pored online medija Sara ima iskustva i u štampanim medijima, ali i u oblasti radio novinarstva (Radio Crne Gore).

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...